Annons

Hotet: Öppna gränsen – eller riskera efterspel

Släpp in nödhjälp – eller räkna med åtal för ”brott mot mänskligheten”. Ordkriget mellan Venezuelas president Nicolas Maduro och USA hettar till när amerikanska militären nu försöker få in förnödenheter i landet som Maduro menar är ett försök att bända bort honom.

Under strecket
Publicerad

Amerikanska senatorn Marco Rubio, republikan från Florida, i solglasögon och grå skjorta, vid en colombiansk gränsövergång till Venezuela på söndagen.

Foto: Fernando Vergara/AP

Amerikanska senatorn Marco Rubio, republikan från Florida, i solglasögon och grå skjorta, vid en colombiansk gränsövergång till Venezuela på söndagen.

Foto: Fernando Vergara/AP
Amerikanska senatorn Marco Rubio, republikan från Florida, i solglasögon och grå skjorta, vid en colombiansk gränsövergång till Venezuela på söndagen.
Amerikanska senatorn Marco Rubio, republikan från Florida, i solglasögon och grå skjorta, vid en colombiansk gränsövergång till Venezuela på söndagen. Foto: Fernando Vergara/AP

En republikansk senator från Florida, Marco Rubio, stod vid en gränsövergång i Cúcuta, Colombia, på söndagen där han gav venezuelanska soldater en skarp varning: Öppna gränsen mellan Colombia och Venezuela för nödhjälp till befolkningen – eller räkna med anklagelser om brott mot mänskligheten.

Bron i Cúcuta över floden Rio Tachira som löper längs gränsen mellan Venezuela och Colombia har blivit en centralpunkt för USA:s försök att flyga in förnödenheter till befolkningen i Venezuela, som lider av hyperinflation och oroligheter på flera håll.

Maduros regim har beordrat militären att använda lastbilssläp och andra tunga fordon för att blockera gränsövergångar för nödhjälp, som presidenten hävdar är ett försök från omvärlden att pressa honom att avgå.

Annons
Annons

USA och bland annat en lång rad europeiska länder erkände i början av året oppositionsledaren Juan Guaido som interimspresident i Venezuela, i väntan på nya val.

Amerikansk militär har flugit in livsmedel och andra vardagsartiklar till grannländer, varifrån de sedan ska forslas in i Venezuela på något sätt. Syftet är att visa att Maduros regim tappat kontrollen och inte förmår förse befolkningen med mat och mediciner.

Den spansktalande Rubio, som var en av 17 republikanska presidentkandidater inför valet 2016, varnade Venezuelas soldater att de riskerar straff om de följer Maduros order och blockerar gränsövergångar från nödhjälp.

– Venezuelas invånare förnekas medicin, mat och nödhjälp som behövs dör att klara livet medan de som leder regimen lever som mångmiljonärer, sa Rubio enligt nyhetsbyrån AP vid en snabbt sammankallad presskonferens i närheten av gränsbron.

– Ett brott mot mänskligheten. De kommer att spendera resten av sina liv för att slåss mot rättvisan, sa senatorn.

I en intervju med AP i förra veckan hävdade Maduro att hemliga samtal förts mellan hans regim och USA, vilket skulle ha fått Maduro att tro att han kommer att kunna sitta kvar trots amerikanernas stöd för hans utmanare.

Enligt Maduro har Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza vid två tillfällen träffat det amerikanska sändebudet Elliott Abrams i New York under timslånga möten de senaste veckorna.

Det kan dock ha varit ett utspel från den hårt pressade ledaren för att stärka sina kort. Ett 50-tal nationer har uttalat sitt stöd för Juan Guaido, medan Ryssland, Turkiet, Kina och ett antal övriga asiatiska och afrikanska nationer stödjer Maduro.

Samtidigt på söndagen nekades en delegation från EU-parlamentet inträde i Venezuela när de landat på flygplatsen i Caracas.

En av politikerna, spanjoren Esteban Gonzalez Pons, sa till AP:

– Det handlar inte om att inte släppa in oss, utan att inte låta interimspresidenten Juan Guaido träffa några individer från utanför Venezuela.

Efter reklamen visas:
Bro till Venezuela blockerad – hjälp stoppas
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons