Nils Vikmång, Ibrahim Baylan, Stefan Löfven, Mikael Damberg och Magdalena Andersson.
Nils Vikmång, Ibrahim Baylan, Stefan Löfven, Mikael Damberg och Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl, Tomas Oneborg Ill: Staffan Löwstedt

”Hovet runt Löfven ett demokratiskt problem”

S-ledamöter i riksdagen riktar hård kritik mot partiledningen för väljartappet. Men vem fattar de viktigaste besluten i partiet? Ett nytt informellt maktcentrum har bildats runt Stefan Löfven.

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens stabschef började som vanligt med att dra dagordningen för personalen på stabsmötet, och slutade med att fråga om någon hade något att tillföra.

– Jag har en grej på slutet som jag vill ta upp med er alla, men lägg den sist, sa Stefan Löfven.

Det blev en ganska konstig stämning. Varför hade det inte funnits med på dagordningen? Kunde han vara sjuk? Skulle någon bytas ut, en statssekreterare kanske? Efter mötet skulle de knappt tio mötesdeltagarna snacka febrilt med varandra om vilka tankar som flög genom huvudet, men nu satt alla var för sig, och funderade.

När mötet led mot sitt slut vändes blickarna mot Stefan Löfven. Partiledaren hade, efter mycket om och men, bestämt sig för att inte åka till Almedalen. Det var ett år kvar till valet 2018.

Stefan Löfven åkte på Sverigeturné i stället för till Visby.
Stefan Löfven åkte på Sverigeturné i stället för till Visby. Foto: Robert Henriksson/TT

För att komma till ett gemensamt beslut upprättades en lista med för- och motargument. Almedalen och partiordförandens närvaro hade diskuterats ett tag, och i staben fanns två konkurrerande åsiktsläger. Men det spelade mindre roll. Nu hade han bestämt sig.

I efterhand beskrev många journalister Löfvens beslut som ett pr-trick, förmodligen uttänkt av en slug strateg. Men när många i partiet nu frågar sig vem som egentligen bestämmer, kan stabsmötet som kom att handla om Almedalen vara bra att hålla i minnet.

Annons
Att bilda ett blocköverskridande alternativ i svensk politik har varit en konstant under Stefan Löfvens ledning.
Att bilda ett blocköverskridande alternativ i svensk politik har varit en konstant under Stefan Löfvens ledning. Foto: Tomas Oneborg

Flera opinionsmätningar den senaste tiden har visat att Socialdemokraterna kan förlora rollen som största parti till Sverigedemokraterna. I SvD/Sifos senaste mätning ligger SD på 22,7 procent. Skillnaden mellan den noteringen och Socialdemokraternas 24,9 procent är inom den statistiska felmarginalen.

Kommunalråd, S-toppar, LO och SSU har kritiserat att kompromisserna med Centern och Liberalerna i januariavtalet gått för långt.

– KD, M och SD kan alla attackera oss från vänster. SD är jämnstora med S bland LO-medlemmarna och LO-kvinnorna börjar också gå över. Krisen är total, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys.

Det finns ingen botten på hur många väljare vi kan tappa.

I bakgrundssamtal med socialdemokrater på alla nivåer är tongångarna hårda.

Annons

– Det finns ingen botten på hur många väljare vi kan tappa, säger en centralt placerad källa.

– Det kan gå käpprätt åt helvete, säger en annan.

Till skillnad från tidigare krislägen i Socialdemokraterna hörs den här gången få röster som öppet går till försvar för ledningen. Det finns en viss förståelse för den parlamentariska situationen, men än mer frustration och uppgivenhet. Nu kräver flera riksdagsledamöter att verkställande utskottet, VU, och partistyrelsen agerar.

– De måste ta fram en plan, en strategi för att vända den här utvecklingen. Någon sådan har jag ännu inte sett. Politiskt, organisatoriskt och kommunikativt. På alla de tre planen behövs något. Vi gör inte rätt, det är uppenbart, säger riksdagsledamoten Hans Hoff.

I intervjuer med flera riksdagsledamöter hörs liknande kritik.

– Det har funnits en förnekelse inom partiet, en brist på sjukdomsinsikt. Nu måste ledningen ta fram en plan, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson.

LO-ekonomen Marika Lindgren Åsbrink.
LO-ekonomen Marika Lindgren Åsbrink. Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Den hårda kritiken ackompanjeras av LO-ekonomen Marika Lindgren Åsbrink. Hon är en respekterad röst i partikretsar. Nu vill hon att Socialdemokraterna organiserar sig efter en helt ny modell.

– När regeringen pratar ska det framförallt vara som regeringen. Men då skulle VU i högre grad bestå av personer som är förtroendevalda och inte är statsråd. Som mycket tydligare kunde prata som socialdemokrater, säger hon.

Kretsen runt Stefan Löfven hjälper honom att förstå hur man får med sig partiets stöd.
Kretsen runt Stefan Löfven hjälper honom att förstå hur man får med sig partiets stöd. Foto: Tomas Oneborg

Partiets egen röst måste höras. Det svaret är kanske vanligast i bakgrundssamtal med socialdemokrater just nu. Oavsett om du frågar i statsrådsberedningen, regeringskansliet, riksdagsgruppen eller på kommunal och regional nivå.

Frågan är om Stefan Löfven håller med. Och om det är i VU som de allra mest avgörande besluten tas.

Annons

Att reda ut vem som bestämmer i Socialdemokraterna just nu är snårigt. Men klart är att något har hänt, som inte många utanför partiets väggar känner till.

I statsrådsberedningen jobbar Stefan Löfvens stab. Men där makten förut delades upp på ett antal personer i Stefan Löfvens närhet, har det största formella inflytandet kommit att ligga på framförallt en person: statssekreteraren Nils Vikmång. Han är Löfvens närmaste rådgivare. När något dyker upp, om något sker, är det alltid han som är på statsministerns rum.

Nils Vikmång.
Nils Vikmång. Foto: Kristian Pohl

Stefan Löfven är en formalist på många sätt. Därför är det inte så konstigt att en av hans tre statssekreterare, den formellt viktigaste positionen i staben, sitter med där de avgörande besluten tas. Mer avvikande är att även ett statsråd utan någon formell makt i toppen har en så central roll.

Annons

Näringsminister Ibrahim Baylan är granne och kompis med Nils Vikmång. Löfvens statssekreterare har både varit politisk sakkunnig och statssekreterare i regeringskansliet. Men då har han jobbat för Baylan, när denne var skolminister och energiminister.

Näringsminister Ibrahim Baylan.
Näringsminister Ibrahim Baylan. Foto: Malin Hoelstad

Vikmångs förra chef är en partiräv av rang, som bättre än de flesta har lyckats få ihop olika falanger bakom politiska förslag på otaliga S-kongresser genom åren. Både Baylan och Vikmång vet hur man gör i partiet. Och nu tolkar de rörelserna i partiet för den tidigare Metallordföranden Löfven.

Ett antal centralt placerade personer i partiet beskriver, oberoende av varandra, samma sak. I Stefan Löfvens absoluta närhet: en ödmjuk och sympatisk statssekreterare, och en näringsminister som inte har någon formell plats i toppskiktet men som på ett personligt plan står partiordföranden nära.

Annons

– Ibbe är tajt med Löfven, på ett absurt sätt. Han får som han vill i en massa avseenden, det är uppenbart. Han tar inte många strider, men när han tycker att det är viktigt, då blir det som han vill, säger en källa.

Den nya ordningen i S-toppen kan spåras bakåt till framförallt två politiska händelser. Skandalen med Transportstyrelsen, då statssekreteraren Emma Lennartsson byttes ut mot Nils Vikmång och Anders Ygeman förflyttades ut i marginalen, och den blocköverskridande energiöverenskommelsen som Ibrahim Baylan sydde ihop.

Hovet runt Löfven blir ett demokratiskt underskott.

– Hovet runt Löfven blir ett demokratiskt underskott. Samtidigt är det ett bekymmer för Löfven att det inte är han som tar befälet. Han låter dem runt omkring honom inte bara vara ett stöd, utan till och med bestämma, när den makten borde ligga hos VU, säger en uppgiftslämnare.

Stefan Löfven är känd för att lyssna. I den politiska ledningsgruppen vid sidan av VU, som Stefan Löfven inrättade när han tillträdde, finns också inrikesminister Mikael Damberg, partisekreteraren Lena Rådström Baastad och finansminister Magdalena Andersson. Deras inflytande på S-politiken är stort, men mera känt. Dessutom är statssekreteraren Mats Andersson ständigt närvarande i alla viktiga förhandlingar.

Annons
Löfven är bra på att lyssna – så pass att en del menar att han inte tar befälet.
Löfven är bra på att lyssna – så pass att en del menar att han inte tar befälet. Foto: Tomas Oneborg

I den mindre och inflytelserika cirkeln runt statsministern finns ett tydligt mönster. Den mäktiga högerfalangen från huvudstadsdistriktet Stockholms län har lagt beslag på makten i partiet. Det kan sägas vara länetfalangens starkaste gren. Att behålla regeringsmakten är överordnad allt annat.

Länet har länge varit tongivande, och har i SSU fostrat politiker som Mona Sahlin och Pär Nuder. Men tidigare har andra namn och falanger utgjort något slags jämvikt i partiets absoluta toppskikt. Nu koncentreras makten under Stefan Löfven mellan Magdalena Andersson, Nils Vikmång, Ibrahim Baylan, och Mikael Damberg. Och ytterligare en pinne ner på stegen står deras medarbetare som också härstammar i länet.

Annons
Magdalena Andersson och Mikael Damberg.
Magdalena Andersson och Mikael Damberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men nästan varje bakgrundssamtal med en socialdemokrat utanför ledningen mynnar ut i ståndpunkten att överskottsmålet måste överges, och kommunerna få mer pengar. Det finns en i det närmaste unison vänsterkritik, oavsett ursprunglig falang. Resten av partiet skriker efter mer pengar till välfärden, oroar sig för nedmonteringen av arbetsförmedlingen och den svaga a-kassan.

– Vi har inga reformer som berör men vi har en sjukförsäkring där folk kastas ut efter ett halvår. Vi måste öppna plånboken, säger en kritisk röst i riksdagsgruppen.

För att ta fram ny socialdemokratisk politik har både en ekonomisk-politisk arbetsgrupp och en sjukvårdsgrupp tillsatts. Men de båda statsråden som leder arbetet är starkt bundna till januariavtalet. Om de yppar något om politiska förslag som går utanför fyrpartiöverenskommelsen, står Annie Lööf ganska säkert i en partiledardebatt och skäller på Stefan Löfven kort därefter.

Många i partiet frågar sig hur en ny socialdemokratisk politik ska gro i den myllan. Och hur ministrarna ska lyckas kommunicera S-förslagen till väljarna. För oavsett vem som oftast sitter inne på Stefan Löfvens rum verkar statsministern själv ha bestämt sig.

– För Stefan är det allra viktigaste att hålla ett ingånget avtal, säger en källa.

Stefan Löfven åkte på Sverigeturné i stället för till Visby.

Foto: Robert Henriksson/TT

Att bilda ett blocköverskridande alternativ i svensk politik har varit en konstant under Stefan Löfvens ledning.

Foto: Tomas Oneborg

LO-ekonomen Marika Lindgren Åsbrink.

Foto: Jessica Gow/TT

Kretsen runt Stefan Löfven hjälper honom att förstå hur man får med sig partiets stöd.

Foto: Tomas Oneborg

Nils Vikmång.

Foto: Kristian Pohl

Näringsminister Ibrahim Baylan.

Foto: Malin Hoelstad

Löfven är bra på att lyssna – så pass att en del menar att han inte tar befälet.

Foto: Tomas Oneborg

Magdalena Andersson och Mikael Damberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman