Annons

Hovrätten: ”Bär tydlig prägel av en avrättning”

Göta hovrätt fastställer livstidsdomen mot Nerijus Bilevicius för mordet på 17-åriga Lisa Holm. Hovrätten skriver i sin dom att han dödat henne på ett sätt "som bär tydlig prägel av en avrättning".

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsrådet Martin Andersson, som är domare i målet och hovrättslagmannen Linda Hallstedt presenterar domen om mordet på 17-åriga Lisa Holm

Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1
Livstid för Holm-mordetljsp.lwcdn.com

Hovrätten gör samma bedömning som Skaraborgs tingsrätt, och finner det bevisat att Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm. Ett besked som är en lättnad för Lisa Holms familj.

– Det här betyder mycket för sorgeprocessen för familjen. Familjen är oerhört stark med en stark sammanhållning och utåt sett har de klarat sig bra. Men hur det ser ut inne i en människa vet vi inte. Det här är något de får bära med sig hela livet ut, säger familjens målsägandebiträde, advokat Tore Brandtler.

Hovrättslagman Linda Hallstedt beskriver domen på en pressträff. Hon påpekar att det inte har framkommit någon indikation på att den dömde mannen lider av någon allvarlig psykisk störning. Därför avslås hans begäran om rättspsykiatrisk undersökning.

Annons
Annons

Martin Andersson, hovrättsråd, säger att hovrätten har gjort samma bedömning som Skaraborgs tingsrätt om när, var och hur Lisa Holm mördades.

Den viktigaste bevisningen är dna-spåren från den dömde Nerijus Bilevicius. Det rör sig om blod, och om spår på Lisa Holms kläder. Man har inte hittat dna-spår från någon okänd person. Hovrätten anser också att Bilevicius inte har något alibi för den tid när mordet begicks.

Göta hovrätt har fäst viss vikt vid en händelse dagen innan Lisa Holm försvann, då en man som ville fråga om vägen försökte locka till sig en joggande kvinna. Hovrätten anser att mycket talar för att mannen var Nerijus Bilevicius. Tingsrätten valde att inte lägga vikt vid det vittnesmålet.

Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att mordet hade ett sexuellt motiv. Flickans kropp var delvis avklädd när den hittades.

Linda Hallstedt vill inte gå in på vilka diskussioner hovrätten haft om straffet, som alltså blev livstids fängelse.

"Nerijus Bilevicius har gjort sig skyldig till ett lömskt angrepp på en plats som vid tidpunkten varit förhållandevis ödslig och detta mot en person som måste ha varit intet ont anande och som saknade alla möjligheter att komma undan", skriver hovrätten i domen.

**Hovrätten skriver **i sin dom att det finns flera försvårande omständigheter. Bilevicius har "utan annat än ett sexuellt motiv helt oprovocerat" överfallit Lisa Holm och dödat henne på ett sätt "som bär tydlig prägel av en avrättning".

Nerijus Bilevicius har hela tiden nekat till att ha begått brotten och det är inte otänkbart att han kommer att gå vidare till att försöka få målet prövat i Högsta domstolen.

Annons
Annons

Hovrättsrådet Martin Andersson, som är domare i målet och hovrättslagmannen Linda Hallstedt presenterar domen om mordet på 17-åriga Lisa Holm

Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

– Jag kan tänka mig, säger Tore Brandtler, att med tanke på hans inställning så försöker han löpa linan ut. Men jag tror aldrig att HD kommer att medge prövningstillstånd, det finns inget som helst prejudikatsintresse i det här målet.

– Nu är det två instanser som gjort samma bedömning och för mig som åklagare känns det stabilt, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Det var när förundersökarna började få in dna-träffar på olika saker från Lisa Holms tillhörigheter som det började växa fram en insikt att man hade rätt man.

– Vi hade indikationer tidigt, men dna-bevisningen har varit den starkaste bevisningen sammantaget med andra uppgifter runtomkring. säger Wennerholm.

På TT:s fråga om åklagaren någonsin tvivlat på att Göta hovrätt skulle vara samstämmig med tingsrätten säger Lars-Göran Wennerholm att det är domstolen som dömer, men att han ända sedan han väckte åtal har sagt att det var ett starkt åtal med bra bevisning.

– Jag har varit ganska lugn.

**Familjens **målsägandebiträde har aldrig tvivlat på att rätt man dömts.

– Mördaren är dömd. Men det finns fortfarande obesvarade frågor, exempelvis varför det hände, och det är tragiskt i sig, säger Brandtler.

Tore Brandtler har varit vid familjens sida under hela tiden sedan Lisa Holm försvann, en resa som byttes från hopp till förtvivlan.

– Det fanns ju i början hela tiden ett hopp om att hitta Lisa levande men det hoppet försvann allt eftersom dagarna gick. Men när hon till slut hittades så var det på ett sätt i alla fall bra, eftersom man har en grav att gå till.

Hovrättsrådet Martin Andersson, som är domare i målet och hovrättslagmannen Linda Hallstedt presenterar domen om mordet på 17-åriga Lisa Holm
Hovrättsrådet Martin Andersson, som är domare i målet och hovrättslagmannen Linda Hallstedt presenterar domen om mordet på 17-åriga Lisa Holm Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons