Annons

HD: Hovrätten måste yttra sig om Arnault

Svea hovrätt bör inkomma med ett yttrande till HD om de kompletteringar som den så kallade kulturprofilen och hans advokat har lämnat in i sin ansökan om prövningstillstånd. Arkivbild.
Svea hovrätt bör inkomma med ett yttrande till HD om de kompletteringar som den så kallade kulturprofilen och hans advokat har lämnat in i sin ansökan om prövningstillstånd. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Högsta domstolen begär att Svea hovrätt ska yttra sig om Jean-Claude Arnault och om de kompletteringar som advokat Björn Hurtig lämnat in. Det skriver HD i ett protokoll som lämnats till hovrätten.

Under strecket
Ann Edliden / TT
Publicerad

Advokat Björn Hurtig, som företräder Arnault, kallade in en medicinsk expert för ett läkarutlåtande och hävdade att det förekommit grovt rättegångsfel i hovrätten på grund av att rätten varit jävig. Nu meddelar HD att man vill att Svea hovrätt "skyndsamt" ska inkomma med ett yttrande om saken innan ett prövningstillstånd kan beviljas eller avslås.

Den 1 oktober dömdes Arnault till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han valde att överklaga domen till hovrätten, som dömde honom för ytterligare en våldtäkt och skärpte straffet till 2,5 års fängelse.

Björn Hurtig säger till Dagens Nyheter att det finns tecken på att hovrätten redan hade bestämt sig för att kulturprofilen skulle dömas innan nya uppgifter om tunnelbanetider vid tillfället för den ena våldtäkten hade lämnats in.

– Jag gav in bevisning på fredagen, domen kom på måndagen och de tog ställning till den. Frågan är om de redan hade tagit ställning till dom, och det vill jag gärna veta, säger Björn Hurtig till DN.

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd förutom i mål där en fällande dom kan få betydelse som prejudikat och ge vägledning för hur tings- och hovrätt ska döma i liknande fall eller i mål där det förekommit uppenbara felaktigheter i hovrätten. På vilket sätt advokaten anser att domstolen har varit jävig framkommer inte i protokollet.

Efter reklamen visas:
Irenius om domen mot Arnault
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons