Annons

Hovrättens motivering: ”Våldtog i tur och ordning”

Hovrätten sänker straffen för en man som i tingsrätten dömdes för att ha deltagit i en gruppvåldtäkt i Göteborg i fjol, skriver Aftonbladet. Enligt hovrätten ska det inte ha handlat om en gruppvåldtäkt då två män våldtog en kvinna eftersom det skedde i ”tur och ordning”.

Rättsexpert Sven-Erik Alhem är kritisk till domen.

Under strecket
Hanna Åkesson / Omni
Uppdaterad
Publicerad

Arkiv.

Foto: Jessica Gow / TTBild 1 av 1

Arkiv.

Foto: Jessica Gow / TTBild 1 av 1
Arkiv.
Arkiv. Foto: Jessica Gow / TT

– Det är fruktansvärt att läsa att man har en lindrigare syn på det i och med att det var en i taget som utförde övergreppen, säger han till Aftonbladets tv-program Brottscentralen.

Den 30-årige mannen dömdes till fyra och ett halvt års fängelse och att betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Men när hovrätten nu haft uppe fallet väljer man att mildra straffet eftersom man inte anser att det var en gruppvåldtäkt och därför inte kan klassas som en grov våldtäkt. Som motivering anges att männen inte haft sex med kvinnan samtidigt, utan att det skedde i tur och ordning.

Rätten anser att männen agerat tillsammans, till exempel när de flyttat kvinnan från framsätet till baksätet, men att de inte hjälp varandra så mycket att det kan klassas som en gruppvåldtäkt.

Straffet sänks nu från fyra och ett halvt års fängelse till tre och ett halvt års fängelse och skadeståndet från 180 000 kronor till 150 000 kronor.

Rätten anser däremot att männen agerat tillsammansaftonbladet.se30-åringen fick först fyra år i fängelse för grov våldtäkt i bilgp.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons