Annons

HRW: IS-anhöriga tvingas till läger i Irak

Män från Hawija uppradade för att genomgå de säkerhetskontroller som har blivit ett vanligt inslag i jakten på misstänkta extremister i Irak. Arkivbild.
Män från Hawija uppradade för att genomgå de säkerhetskontroller som har blivit ett vanligt inslag i jakten på misstänkta extremister i Irak. Arkivbild. Foto: Bram Janssen/AP/TT

Civila vars släktingar har stridit för terrorstämplade IS faller offer för kollektiv bestraffning i Irak. Hundratals familjer tvångsförflyttas till läger, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

TT
Publicerad

En dag i början av januari kom soldater från den irakiska armén och shiamilisen PMF hem till Ahmed och Lama för att ställa frågor. Paret beordrades att lämna fem av sina barn hemma och sattes på bussar för att genomgå säkerhetskontroller, innan de fördes till ett läger i Daquq.

– Jag bad om att få åka hem och hämta resten av mina barn, men jag fick inte, berättar Lama för människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Sedan årsskiftet har minst 235 familjer med anhöriga som har anslutit sig till terrorstämplade Islamiska staten (IS) tvångsförflyttats till läger i Irak, enligt HRW. De flesta har hamnat i Daquq och kommer från Hawija-området.

Annons

Flera vittnar om att de har utsatts för hårdhänt behandling, andra om hur de irakiska styrkorna stulit deras boskap eller förstört deras hem.

"Hur kan Irak hävda att de har vänt blad och stödjer återförening när deras egna styrkor genomför kollektiv bestraffning mot civila? Ingenting positivt kan komma ut av att regeringen medverkar till att ytterligare splittra det irakiska samhället" skriver HRW:s biträdande Mellanösternchef Lama Fakih.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons