Annons

Huawei-chefen: Hackers ägnar mobiler mer fokus

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen.
Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen. Foto: Lars Pehrson

Mobiler är lika utsatta för risker som datorer – men användarna är alltför omedvetna om riskerna. Det säger Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen till SvD. Samtidigt anklagar han konkurrenter för att tumma på säkerheten av kostnadsskäl.

Under strecket

”Eftersom vi är ett kinesiskt bolag har vi ögonen på oss i mycket större utsträckning”, säger Kenneth Fredriksen.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen medger att det finns säkerhetsproblem i telenäten, precis som det finns i it-lösningar. Ingen kan känna sig 100 procent säker.

– Det är något som man alltid måste vara medveten om. Ju mer kritisk informationen är, desto mer medveten måste man vara om hur man använder it och telekom.

Skulle du säga att vi generellt sett har it som ett större säkerhetsproblem än telekom?

– Vi är mer medvetna om säkerhetshoten i datorer än i mobiler. Det har att göra med att det historiskt varit många fler attacker mot persondatorer än mot mobiler. Men i och med att mer kritisk information går över mobiler, kommer hackers att ägna mer fokus på dem. Det finns ingen anledning att tro att du är säkrare på en mobil än på en laptop.

Säkerhetsutmaningar är något som hela branschen måste jobba med.

Ett problemområde han lyfter fram är värdekedjan. Operatörerna kan kanske lita på sina leverantörer, men kan de lita på deras underleverantörer?

– Det finns hundratals, om inte tusentals, leverantörer i den globala värdekedjan. Vi och andra leverantörer måste ha koll på att alla underleverantörer lever upp till säkerhetskraven.

Annons
Annons

”Eftersom vi är ett kinesiskt bolag har vi ögonen på oss i mycket större utsträckning”, säger Kenneth Fredriksen.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Kenneth Fredriksen menar att det goda som debatten om Huawei fört med sig är att hela branschen tvingas bli mer säkerhetsmedveten.

– Debatten riktar ljuset på att det finns säkerhetsutmaningar, och det är något som hela branschen måste jobba med.

”Eftersom vi är ett kinesiskt bolag har vi ögonen på oss i mycket större utsträckning”, säger Kenneth Fredriksen.
”Eftersom vi är ett kinesiskt bolag har vi ögonen på oss i mycket större utsträckning”, säger Kenneth Fredriksen. Foto: Lars Pehrson

Samtidigt menar han att debatten, som nu mest handlar om politiska risker med Kina, riskerar att göra att man missar de verkliga problemen.

– Risken är att man blir mer sårbar om man försöker lösa frågan med enkla politiska lösningar, därför att man tappar fokus på de verkliga problemen som är tekniska utmaningar.

Kenneth Fredriksen passar på att ge en känga till sina västerländska kollegor.

– Eftersom vi är ett kinesiskt bolag har vi ögonen på oss i mycket större utsträckning än våra västerländska konkurrenter. Det har inneburit att vi tvingats lägga stora resurser på att adressera den här frågan. Många av våra konkurrenter har enbart sett det som en kostnad, och de har kanske inte velat ta den kostnaden.

4G är den mest säkra infrastruktur som finns och 5G kommer att vara ännu säkrare.

Pratar du nu om Ericsson och Nokia, som är era huvudkonkurrenter?

– Jag pratar om hela it- och telekombranschen.

Ericssons teknikchef Erik Ekudden tillbakavisar inte helt oväntat Huaweis påstående att konkurrenterna inte har samma fokus på säkerhet.

– Det stämmer inte. Vi har varit ledande inom forskning och standardisering av mobil säkerhet sedan mobilsystemens början, och initierade bland annat säkerhetscertifiering i standardiseringen för 6 år sedan.

Han håller heller inte med om att 4G och 5G skulle vara lika utsatt för hot som till exempel persondatorer. Enligt Erik Ekudden är telekom betydligt säkrare än de flesta it-system, helt enkelt eftersom säkerhet är inbyggt i standarden från början.

– 4G är den mest säkra infrastruktur som finns och 5G kommer att vara ännu säkrare. Till skillnad från pc, där man lagt till säkerhet i efterhand, så har man tänkt säkerhet redan när man skapat mobilstandarden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons