Annons

Huawei: Det som händer är inte bra

Anklagelserna om spioneri är politiskt motiverade. Det hävdar Huaweis Sverigechef Kenneth Fredriksen.

– Vi skulle inte ha 45 av de största operatörerna som kunder om näten inte är säkra, säger han.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Gripande av Huawei-chef upprör Kina
Foto: Vincent Yu/AP

Huawei slår nu tillbaka mot kritiken att företagets nätverk inte är säkra.

– Det finns inga konkreta bevis som underbygger de anklagelserna. Som jag ser det är det rent politiskt motiverat, säger Kenneth Fredriksen.

Du säger politiskt motiverad. Vilka skäl tror du att ligger bakom?

Annons

– Du vet också vad som händer mellan USA och Kina när det gäller handel. Vi upplever att det finns en viss koppling till den konflikten.

Inget av de länder som har beslutat att hindra Huawei från satt sälja nätutrustning i landet, eller de länder som diskuterar att göra det, har egna teleleverantörer att ”skydda” från konkurrens från Huawei. Varken USA, Kanada eller Australien tillverkar sådan utrustning. Konkurrenterna finns i Sverige och i Finland, som inte har motsvarande åtgärder.

– Det stärker väl min tes, när varken våra kunder eller våra konkurrenter driver den här frågan, säger Kenneth Fredriksen.

Huaweis finanschef Meng Wanzhou har gripits. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Men varför skulle USA driva den här frågan som en bricka i ett handelspolitiskt spel när man inte har några egna företag att skydda?

– Det är ju ingen tvivel om att digital infrastruktur är strategisk, det är ju också andra branscher som omfattas av det här, och vi är ett av de största kinesiska bolagen internationellt. Tyvärr har vi då inkluderats i den debatten.

Kan du garantera att utrustning från Huawei inte används för avlyssning?

– Det kan jag garantera. Vi säljer till 45 av världens 50 största operatörer. Vi hade inte haft dem som kunder om de inte hade varit trygga i att vi levererar säkra lösningar.

Är du orolig att konflikten ska eskalera och att USA till exempel förbjuder Huawei att köpa komponenter från amerikanska leverantörer?

– Jag är inte bekymrad över att den här konflikten ska hota oss på något sätt, men det som händer är naturligtvis inte bra.

När det gäller gripandet av företagets finanschef Meng Wanzhou, tillika dotter till grundaren Ren Zhengfei, hänvisar Kenneth Fredriksen till att Huawei har väldigt lite information. Men Huawei verkar räkna med att konflikten kommer att lösas snabbt.

– Vi är övertygade om att rättssystemet i USA och Kanada kommer att producera ett rättvist beslut.

Annons
Annons
Annons
Foto: Vincent Yu/AP Bild 1 av 2

Huaweis finanschef Meng Wanzhou har gripits.

Foto: TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons