Annons

Huawei nekar: Tvingas inte ge Kina svensk information

Huaweis Sverige-vd Kenneth Fredriksen säger att det är ”helt fel” att bolaget kan användas till att spionera på Sverige.
Huaweis Sverige-vd Kenneth Fredriksen säger att det är ”helt fel” att bolaget kan användas till att spionera på Sverige. Foto: Lars Pehrson

Kinesiska medborgare i Sverige kan enligt kinesisk lag tvingas lämna ut känslig information om regimen kräver det. Det bedömer flera säkerhetstjänster och en expert SvD talat med. Men Huawei i Sverige slår tillbaka – och säger att lagen har tolkats fel.

Under strecket

Huaweis butik i Shenzhen, Kina. Bolaget har nyligen stämt USA efter att de blivit uteslutna att göra vissa affärer i USA.

Foto: Kin Cheung/TT

Konflikten mellan USA och Kina har satt fokus på telekomjätten Huawei och anklagelserna om att företagets teknik används för spioneri.

Frågan är mycket känslig även i Sverige. Flera kända säkerhetsluckor finns kvar, som SvD berättat. Men trots att experter pekat ut flera luckor är de svenska operatörerna ovilliga att prata om frågan.

En debatt som ställt detta i centrum är diskussionen om Kinas underrättelselag. I korthet; Kinas auktoritära stat kan tvinga dess medborgare och dess bolag att lämna ut information som är av till exempel militärt intresse. Därmed hamnar också kinesiska Huawei i centrum. Så här svarade Säpo om Kina tidigare i år när årsboken presenterades:

– Nu ser vi hur de breddar sig mot en annan typ av verksamhet, mot politisk och ekonomisk inhämtning för att stödja den kinesiska globala ambitionen. Då hänger även ett bredare underrättelsehot med i det, sa Kennet Alexandersson, senior analytiker hos Säkerhetspolisens kontraspionage, till SvD.

Säpos kollegor i Norge, säkerhetstjänsten PST, namngav också den kinesiska telekomjätten Huawei som en risk. Varningen: ”Huawei har antagligen ganska täta band till kinesiska myndigheter.”

Annons
Annons

Huaweis butik i Shenzhen, Kina. Bolaget har nyligen stämt USA efter att de blivit uteslutna att göra vissa affärer i USA.

Foto: Kin Cheung/TT

Säkerhetspolisen i Sverige nämner å sin sida inga namn.

– Vi kommenterar inte Huawei som jag sagt, men vi känner till den kinesiska lagen och att den finns. Det för ju såklart med sig ett hot, säger Kennet Alexandersson, Säpos kontraspionage.

Men i Säpos resonemang följer ändå en ofrånkomlig logik – kinesiska medborgare och kinesiska bolag lyder under kinesisk lag. Och Huawei finns här.

Huaweis butik i Shenzhen, Kina. Bolaget har nyligen stämt USA efter att de blivit uteslutna att göra vissa affärer i USA.
Huaweis butik i Shenzhen, Kina. Bolaget har nyligen stämt USA efter att de blivit uteslutna att göra vissa affärer i USA. Foto: Kin Cheung/TT

Huaweis vd i Sverige tillbakavisar dock Säpos tolkning av underrättelselagen.

– Jag vill egentligen inte kommentera vad Säpo säger, men jag kan säga att vi som bolag till 100 procent efterlever lokala regler och lagar i Sverige. Det har aldrig dokumenterats några brister i våra produkter och det kommer inte att hända, säger Kenneth Fredriksen, Huawei.

Säpo pekar på den omstridda lagen?

– Då får Säpo förklara varför de gör en annan tolkning än en av världens största advokatbyråer, säger Fredriksen.

Tolkningen att Kinas underrättelselag inte alls kan kräva sina medborgare utomlands på känslig information via dess bolag, och som Huawei i Sverige hänvisar till, är utförd av den kinesiska advokatbyrån Zhong Lun.

Därutöver har den välkända internationella advokatbyrån Clifford Chance gjort en bedömning av den tolkningen, på uppdrag av Huawei. Med reservationen att man inte är auktoriserad att praktisera kinesisk juridik, anser Clifford Chance att Zhong Luns bedömning "verkar vara riktig".

Annons
Annons

SvD blir under intervjun med Huawei utlovad att få ta del av bedömningen från Clifford Chance. Men Huawei backar senare och säger att den inte lämnas ut.

Så om man ska tolka Säpo som att det finns en risk att Huawei kan spionera åt den kinesiska regeringen så är det fel?

– Helt fel. Då hade inte jag suttit här, säger Kenneth Fredriksen.

Carolina Dackö, advokat och delägare och expert på internationell handelsrätt hos Mannheimer Swartling, har även hon granskat den kinesiska lagen. Hon menar att underrättelselagen kan kräva kinesiska medborgare utomlands samarbetar, exempelvis genom att inhämta information.

– Som jag ser det, ja. Jag har inte sett något som talar emot det. Hade Kina haft en lagstiftning som inte var utformad så här så hade man pekat på det med en gång och sagt att det inte utgör en risk, säger Carolina Dackö.

Dilemmat ligger på en högre nivå än de enskilda lagarna i enpartistaten Kina. Även om det skulle finnas begränsningar i lagen så är det svårt att tolka den kinesiska lagen utifrån hur Sveriges rättssystem fungerar. Här finns oberoende domstolar som tolkar lagen.

Det fungerar inte riktigt på samma sätt i Kina, menar Dackö.

– I lagen står även att man ska bli belönad och kompenserad om man lider skada för att man samarbetar och att man inte ska berätta om det man gör för någon. Då får man antagligen inte tala om för kunder eller arbetsgivare utomlands om man hade fått en sådan förfrågan.

Det skapar uppenbarligen problem för kinesiska bolag utomlands, varför har man då den här lagen?

– Man hade kanske inte räknat med från kinesiskt håll att det skulle plockas upp medialt och användas mot dem, det verkar snarare vara en inrikespolitisk fråga inriktad på att Kinas nationella intressen, säger Carolina Dackö.

SvD har ställt en uppföljande fråga till Huawei hur man ser på kritiken mot advokatuttalandena.

”Vi har tillfrågat två välanlitade internationellt erkända advokatbyråer med god erfarenhet av internationell rätt och Kina. Vi ser inget skäl att inte lita på deras kompetens och på de sammanfattande bedömningar de har lämnat och du fått av oss. På samma sätt har vi svårt att bedöma på vilken grund en svensk byrå gör en annan bedömning”, skriver Huaweis svenska kommunikationschef Carina Axelsson i ett mejl till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons