Annons

Birgitta Forsberg: Huawei, Scania och Swedbank tillhör alla globala plockepinn

Foto: TT Nyhetsbrån

Ett jättelikt plockepinn omsluter numera vårt klot. Men vissa högt uppsatta politiker, bland andra Donald Trump, verkar ha svårt att förstå att det inte går att lyfta en pinne utan att flera andra rullar iväg. Och sticker hål på annat på vägen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En femåring kan spela plockepinn. Frågan är om politikerna kan det.

Ta det här med Huawei. Donald Trump stryper nu företaget genom att inte tillåta den kinesiska telekomjätten att köpa varor eller tjänster från USA.

Problemet är att kinesiska företag inte har kompetens att tillverka alla sorts avancerade halvledare, alltså de små elektroniska kretsar som sitter inuti bland annat mobiltelefoner och basstationer för mobiltelefoni. Därför importerar Huawei och lillasystern ZTE dem från stora amerikanska företag, som Intel, Qualcomm, Xilinx och Broadcom.

När nu den amerikanska försäljningen till världens största telekombolag stoppas hävdar Huawei att bolaget har ett lager av komponenter som räcker i ett år och att bolaget dessutom tillverkar egna kretsar i bolaget Hisilicon.

Men Hisilicon är i sin tur beroende av teknik från brittiska ARM Holdings, som ägs av japanska Softbank. Och ARM:s processorer inkluderar teknik som ursprungligen kommer från USA eftersom ARM utvecklar vissa delar av processorerna i Austin i Texas och i San Jose i Kalifornien.

Annons
Annons

I veckan meddelade ARM därför att bolaget avslutar sin affärsrelation med Huawei.

När Trump tar bort pinnen Huawei spinner de andra pinnarna iväg. De amerikanska bolag som inte längre får sälja till Huawei minskar sin försäljning och sin vinst.

När Trump tar bort pinnen Huawei spinner de andra pinnarna iväg. De amerikanska bolag som inte längre får sälja till Huawei minskar sin försäljning och sin vinst.

Dessutom lägger alla globala telekomföretag sina patent i en pool som det sedan sätts en standard utifrån. Om Kina tar fram en egen standard för nästa generations mobilnät, 6G, blir volymerna mindre både i väst och i Kina och kostnaderna för operatörer och konsumenter torde därför bli högre.

Drabbade blir också alla kunder som köpt en mobiltelefon av Huawei eftersom amerikanska Googles operativsystem Android inte längre kommer att gå att uppdatera i de mobilerna. Huawei har kunder över hela världen och sålde fler än 200 miljoner smarta mobiltelefoner i fjol. I Sverige hade Huawei 15 procent av marknaden för mobiltelefoner.

Men det är inte bara telekombranschen som är ett virrvarr av plockepinn. Ta banksektorn. När USA lät den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers falla den 15 september 2008 så rasslade det till i bankernas plockepinn och världen drogs in i en sällan skådad kris.

Stater fick rädda banker på löpande band. I Sverige var både Swedbank och SEB nära att gå omkull. Till och med länder kraschade, Lettland och Ukraina var så illa däran att Internationella valutafonden, IMF, fick ge dem hjärtmassage.

Annons
Annons

Före Lehman Brothers konkurs förstod inte många vad en amerikansk investmentbank kunde ha för kopplingar till svenska banker. I krisen blev det kristallklart att bankerna är ett världsomspännande plockepinn. Om en tas bort börjar andra rulla, vilket i sin tur leder till att ytterligare andra snurrar iväg. Därtill gick det rasande fort 2008.

Swedbank hade till och med en direkt koppling till Lehman Brothers eftersom den svenska banken hade lånat ut drygt 9 miljarder kronor, en stor summa i nordiska banksammanhang, till den amerikanska banken.

Eller ta fordonsbranschen. Svenska Scania tillverkar sina lastbilar där det passar bolaget bäst, bland annat i Brasilien. Bolaget har också planer på att starta en fabrik i Kina.

Oavsett tillverkningsland kommer runt hälften av innehållet i lastbilarna från andra länder. Så här ser det ut i många ”svenska” exportprodukter eftersom svensk export till stor del består av vidareförädling av importerade produkter.

Globaliseringen har gjort att det egentligen inte går att rycka ut en världsspelares pinne ur plockepinnet, i alla fall inte utan att de egna bolagen drabbas.

Globaliseringen har gjort att det egentligen inte går att rycka ut en världsspelares pinne ur plockepinnet, i alla fall inte utan att de egna bolagen drabbas.

Men egentligen får väst skylla sig självt. När Kina började införa marknadsekonomi kunde västländer och deras bolag knappt hålla sig av förtjusning. Nu skulle det tjänas pengar på världens största marknad med fler än 1 miljard invånare. Varnande pekfingrar om att landet var en diktatur viftades bort, handeln skulle förmå Kina att öppna sig, det var inga problem.

Nu blir Kinas diktatur allt hårdare, ja kontrollen av de egna medborgarna är större än den kanske någonsin har varit. Och president Xi Jinping verkar vilja sprida sin politik till omvärlden. Samtidigt är landet starkare än det kanske någonsin varit.

Plötsligt utmanar Kina världens enda stormakt om världsherraväldet och Donald Trump försöker nu blockera uppstickaren på alla möjliga sätt. Följden blir att plockepinnet tumlar runt okontrollerat och pinnarnas vassa spetsar skadar andra på vägen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons