Annons

Huaweis vinst skenar trots press

Huaweis vd Richard Yu kan se tillbaka på ett bra år, trots att vissa länder har valt att välja bort bolaget vid utbyggnaden av sina 5G-nät. Arkivbild.
Huaweis vd Richard Yu kan se tillbaka på ett bra år, trots att vissa länder har valt att välja bort bolaget vid utbyggnaden av sina 5G-nät. Arkivbild. Foto: Thibault Camus/AP/TT

Telekombolaget Huaweis redovisar en rejäl vinstökning för förra året.

Ökad mobiltelefonförsäljning driver upp vinsten med 25 procent, uppger det kinesiska bolaget.

Under strecket
TT
Publicerad

Kinesiska telekomjätten Huawei ökade vinsten med 25 procent förra året och lovade i samband med att siffrorna presenterades att bli kvitt störningsmoment.

Nettovinsten landade på 59,3 miljarder yuan förra året, motsvarande 81 miljarder kronor, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Omsättningen steg med nästan 20 procent, till 721 miljarder yuan.

Antagligen syftar bolaget på de amerikanska ansträngningarna för att bland annat få olika länder att välja bort företagets teknik vid utbyggnaden av sina 5G-nät. Pressen har ökat då kritiker menar att tekniken gör det möjligt för kinesiska staten att utnyttja för spioneri. Flera länder har gått på USA:s linje och det har också stormat kring Huawei som anklagats för teknikstöld Ekonomichefen greps i december i Kanada på grund av amerikanska misstankar om att Huawei bland annat brutit mot Iran-sanktionerna.

"Vi är säkra på att de företag som väljer att arbeta med Huawei kommer att vara mest konkurrenskraftiga i 5G-eran", säger Guo Ping, en av de tre personer som roterar på ordförandeposten, och tillägger att länder som väljer Huawei kommer att ha ett försprång jämfört med andra.

Just verksamheten som kretsar kring att teleinfrastruktur tappade 1,3 procent, jämfört med en 2,5 procentig ökning för 2017.

Det kompenserades av ökningar på konsumentmarknaden, och då främst mobiltelefoner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons