SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: Bekvämlighet är den nya folksjukdomen

Text: Hugo Rehnberg - 29 juni 2019

T-Centralen kvart över åtta en junimorgon. Inne i vagnen är det varmt och klaustrofobiskt och när den plötsligt kränger till ramlar en svettig man iklädd brottarlinne in i mig. Känner fukten från hans kroppssafter mot min hud och funderar över om detta kan vara helvetet på jorden. När dörrarna öppnas rusar jag uppför rulltrapporna och ut på Klarabergsviadukten. Aldrig mer. 

En stund senare sjunker det in – jag har förvandlats till en bekvämlighetsknarkare. För 20 år sedan hade denna vardagsincident inneburit en axelryckning, nu är det ett minitrauma.

Man vänjer sig en viss nivå av bekvämlighet, och därifrån är det svårt att kliva bakåt.

Flyget är ett perfekt exempel. De som korsat Atlanten i business class tillräckligt många gånger gör nästan vad som helst för att slippa vika åt höger i flygplanet. För dem framstår ekonomiklass – med skrikande kolikbarn, dystra pastasallader och tysta krig om armstöden – som en mardröm. Absurt, jag vet. 

De riktigt förmögna flyger helst privat för att slippa dela syre med främlingar. De bygger även egna biografer, gym och frisörsalonger för att inte behöva socialisera. Mardrömmen är, uppenbarligen, andra människor. 

Annons
Annons

Den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz innehar något slags inofficiellt världsrekord. Inför en semestertripp till Maldiverna hyrde han en hel resort, lät måla om samtliga hus i sin älsklingsfärg och installerade massor med gulddetaljer för att skapa hemmakänsla. Dessutom byggde han ett litet sjukhus och flög – privat, förstås – in egna nannies, massörer och kockar. Strax före sin egen avresa fick han dock förhinder. Så kung Salman själv dök aldrig upp. 

Alla har sina trygghetsritualer. Hillary Clinton har alltid en flaska tabasco i handväskan, för att få hemtam smak på lunchen oavsett var hon befinner sig på konferens. Lionel Richie reser ingenstans utan sina egenproducerade doftljus, för att hotellsviterna ska ”dofta hemma”. Keith Richards har lagt heroinet på hyllan, och därmed gjort konsertarrangörernas liv enklare, men kräver däremot en hemlagad shepherd’s pie inför samtliga Stones-gig. Det familjära skapar trygghet. 

Man kan flina åt dessa små excentriciteter, men det finns en baksida med utvecklingen. Världen krymper om allt måste se ut som en svit på Four Seasons och hjärnan ruttnar om den aldrig ställs inför några utmaningar. Bästa sättet att utvecklas är – enligt experter – att ständigt utsätta sig för obekväma situationer. Jag kan inte blunda för detta. Så i augusti testar jag att ta tunnelbanan till Svenska Dagbladet igen. Tills dess önskar jag er en glad sommar.

Annons