SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:Ingen vettig människa bryr sig om Megxit

Foto: TT
Text: Hugo Rehnberg - 24 januari 2020

Sitter i en karibisk strandbar och pratar med Hunter Davies, en klassisk brittisk murvel. Solblekt Beppehatt, knälånga strumpor, genomskinliga ben – och ljuvligt torr humor. Medan Atlantvågorna rullar in berättar han om biografierna han skrivit: från Beatles till Paul Gascoigne. Att skriva Wayne Rooneys när fotbollsspelaren bara var 19 var ett misstag. Han saknade perspektiv och hade inte tillräckligt många roliga historier för att fylla en bok. Men jag skrattar ändå tills jag halkar av barstolen när Hunter beskriver de idiotiska inslagen i Rooneys 18-årsfest.

Jag är oerhört svag för Hunters karaktär. Dessutom är jag övertygad om att 84-åringen kommer hjälpa mig att få ihop veckans krönika. Det är fredag och bara några timmar kvar tills denna tidning ska gå till tryck. Om jag varit en mer ansvarsfull person hade jag skrivit texten för flera dagar sedan, men det är jag dessvärre inte.

Min tanke är att Hunter ska förklara varför britterna avskyr Meghan Markle så intensivt. 

Kanske inte århundradets vassaste vinkel men med hjälp av Hunters humor och rörliga intellekt blir det säkert läsvärt. Allt jag behöver göra är att memorera allt han säger, och sen kuta upp till hotellrummet och skriva ner det. 

Annons
Annons

Det är anmärkningsvärt hur hårt medierna gått åt Meghan sedan Harry och hon tillkännagav att de hoppar av kungacirkusen för att istället leva ett progressivt liv i Kanada. Med Brexit runt hörnet är det svårt att förstå hur Megxit kan väcka så mycket känslor. Piers Morgan fick nästan skådespelaren att framstå som Hitler i en omtalad krönika. Prinsparet gör ju bara vad alla människor drömmer om 2020: att checka ut.

Kanske kommer Hunter säga något kul om att Meghan tvingas bära skulden eftersom folket vet att Harry är ”as thick as a plank”, så att idén omöjligen kan ha kommit från honom. 

Kanske känner britterna sig lurade, eftersom de hoppades på en ny Diana.

Sannolikt kommer hans analys vara betydligt vassare än så. 

Förväntansfull bryter jag in efter en lång Tottenham-skröna med min fråga. 

Hunter tittar sorgset på mig. 

– Men Hugo, du har missförstått det. Inga vettiga britter bryr sig. Det är bara medierna som skruvar till allt. Jag tror folk förstår varför Meghan och Harry vill slippa all uppmärksamhet. 

Jag känner deadline-paniken komma krypande. Masserar ilsket näsryggen mellan tumme och pekfinger medan andra handen vinkar åt bartendern. 

– Notan, tack. 

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Annons