SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: Människor är lyckligtvis inte rationella

Text: Hugo Rehnberg - 11 oktober 2019

Sitter vid hörnbordet inne i det lilla caféet i hörnet Storgatan och Styrmansgatan. Min vän är uppriven, ännu en kärleksrelation har havererat.

– Jag blir helt tokig när människor inte är rationella. Allt var bara känslor, inget förnuft. Jag hann inte ringa henne när jag var med mina barn. So what? Hur kan det vara ett problem?

Han tar en tugga av surdegsfrallan och fortsätter:

– Det är bättre så här. Jag kan inte vara ihop med någon som håller på med tarotkort och sexual-astrologi. Vem tror på sånt? Det är ju helt sinnes.

En dam tittar nyfiket på honom, varpå min kompis sänker rösten.

– Det är synd att vi inte är bögar. Fattar du vad enkelt allt hade varit. Kolla fotboll, ligga, sova, kolla mer fotboll, äta, jobba, kolla fotboll. Aldrig något jidder.

Jag ler och tittar på honom.

– Du tror ju på fotboll. Är inte det lite … irrationellt? frågar jag.

– Varför skulle det vara irrationellt? Fotboll är ju högst verkligt. Alla kan se det. 22 människor som kämpar mot varandra på en gräsplätt i den vackraste sport som Gud uppfunnit. Vad skrattar du åt?

Annons
Annons

Det är roligt när fotbollsfanatiker anklagar andra för att sakna förnuft.

Är det verkligen rationellt att gråta eller jubla över något som 11 fullständiga främlingar presterar på en fotbollsplan? Är det förnuftigt att hata människor som råkar heja på 11 andra fotbollsspelande främlingar? Eller att samla på svettingrodda matchtröjor i grälla färger som signerats av 21-åriga Fifa-älskare. Låter det förståndigt att tacka nej till sex, Pedro Almódovars senaste eller en violinkonsert i Berwaldhallen för att istället lyssna på Erik Nivas outtröttliga malande om varför Manchester Uniteds lagbygge haltar? Att spendera tusentals kronor varje månad för att följa ett allsvenskt lag som vinner ungefär var tredje match och vars spel har ett synnerligen begränsat underhållningsvärde?

Människor är lyckligtvis inte rationella. Det hade ju varit fruktansvärt tråkigt. Jag tror vi är biologiskt oförmögna att fatta logiska beslut utan att blanda in känslor. Förmodligen är det något med amygdalan. Anders Hansen sitter inte vid sitt vanliga bord. Jag gör en mental notering om att fråga honom nästa gång.

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Annons