Annons

Hugo Selling ny praktikant på SvD Ledare

Foto: Lars Pehrson

I dag och sex veckor framåt har vi glädjen att ha Hugo Selling som praktikant på SvD:s ledarredaktion.

Under strecket
Publicerad

Välkommen till SvD, Hugo!

– Tack, det ska blir oerhört roligt att mitt under en brinnande valrörelse få jobba på SvD:s ledarredaktion. Det är ett stort förtroende att få delge mina analyser och texter till en så pass bred och initierad läsekrets i en så viktig fas i svensk politik.

Vem är du och vad gör du?

– Jag är född i Karlskrona men är delvis uppvuxen utomlands i Paris och Bryssel. Nu bor jag i Stockholm och studerar juridik vid Stockholms Universitet, och är aktiv i Moderaterna.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har varit ordförande för Fria Moderata Studentförbundet. Genom detta har jag bland annat haft möjligheten att jobbat i Europaparlamentet för Christofer Fjellner (M). Närmast har jag vikarierat som ledarskribent på Östgöta Correspondenten och praktiserat på Svenska Nyhetsbyrån.

Vad är det som lockar med ledarskrivandet?

– Jag har alltid haft ett intresse för att skriva och har långt samhällsintresse. Att skriva ledare är ett unikt sätt att påverka samhället utanför partipolitikens ofta begränsande ramar och utrymme.

Varför blev du politiskt engagerad?

Annons
Annons

– Jag blev engagerad i politik för att jag ville att politiken skulle ha mindre att bestämma om. Jag tror nämligen att samhället främst växer sig starkt om människor förväntas och tillåts ta ansvar för sina egna liv. Mitt politiska intresse vaknade hemma vid köksbordet där vi diskuterade neddragningarna i försvaret och utrikespolitik.

– Därefter har intresset fortsatt. Jag har inte dragit mig för att rikta intern kritik även när jag tyckt att borgerligheten varit på fel väg som med vänstersvängen under nya moderaterna, en nedprioriterad försvarspolitik och med decemberöverenskommelsen.

Mitt engagemang för ökad frihet ser jag därför som ett kall och en plikt.

Vilka ämnen skriver du helst om?

– Jag skriver gärna om behovet av lägre skatter och bättre villkor för företagande. Skatten är svenskens enskilt största utgift och därmed den i särklass viktigaste frihetsfrågan. Utöver försvar och utrikespolitik, som jag under en längre tid engagerat mig i, skriver jag gärna om invandring och integrationsfrågor. Det är dels frågor som länge varit eftersatta av borgerligheten och del frågor berör staten och samhällets mest fundamentala uppgifter – att försvara vårt lands frihet och oberoende. Hur vi väljer att hantera problemen kopplade till misslyckad integration och stor invandring är en ödesfråga för Sverige.

Vad kan läsarna förvänta sig av dina texter?

– Min förhoppning är att jag genom mina texter kan utmana läsarna och bidra med analyser som kan bredda och nyansera debatten.

Vad förväntar du dig att praktiken hos SvD ska innebära?

– En möjlighet att få utveckla mina färdigheter som skribent. Både gällande hantverket kring det svenska språket men också i möjligheten att få sätta mig in i och lära mig mer om olika samhällsfrågor. Att få skriva för en stor och mycket initierad läsekrets blir en rolig utmaning.

Berätta någon kuriosa om dig själv.

– Min släkt tvingades fly från sitt hemland Kejsardömet Ryssland undan bolsjevikernas revolution och det efterföljande inbördeskriget, därefter från Baltikum undan den sovjetiska ockupationen och sedan ännu en gång från Baltikum över Östersjön till Sverige. Alltid undan socialistiskt förtryck. Mitt engagemang för ökad frihet ser jag därför som ett kall och en plikt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons