Annons

Hultqvist: Bekräftat stöd för att stå utanför Nato

Att en majoritet av de som har en åsikt är mot ett Nato-medlemskap bekräftar att det finns ett stöd för den linje som regeringen har, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SvD. Liberalernas Allan Widman menar att Socialdemokraternas “brist på ledarskap” i Natofrågan är en bidragande orsak till resultatet.

Under strecket
Publicerad

Peter Hultqvist på torsdagen i Almedalen.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Peter Hultqvist på torsdagen i Almedalen.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1
Peter Hultqvist på torsdagen i Almedalen.
Peter Hultqvist på torsdagen i Almedalen. Foto: Yvonne Åsell

I september förra året var andelen som var för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato och andelen som var mot i princip lika stora, med 41 procent för och 39 mot i SvD/Sifos mätning. Nu är sidan som är mot ett medlemskapi majoritet, vilket ligger närmare tidigare års resultat.

– Det här bekräftar att det finns ett stöd för den linje som regeringen har. Ett brett stöd bland svenska folket, säger Peter Hultqvist.

Resultatet får inga konsekvenser för regeringens linje i frågan.

– Det innebär att vi utifrån en militärt alliansfri position dels höjer vår militära förmåga genom den investering vi gör, dels fördjupar våra samarbeten med länder och organisationer, säger Peter Hultqvist.

Hur ska man se på till exempel värdlandsavtalet i ljuset av att så många svenskar är skeptiska till Nato?

Annons
Annons

– Värdlandsavtalet är inget medlemskap i Nato. Det är ett avtal som underlättar pågående och befintlig övningsverksamhet. Samt att i en krissituation kan man förbereda på ett bättre sätt för att ge eller ta emot stöd, säger Peter Hultqvist.

Vi har upplevt att vi har ett ganska snabbt försämrat omvärldsläge i Östersjön, det finns en allvarlig oro hos människor.

Allan Widman (L) är ordförande i försvarsutskottet och enligt honom går den långsiktiga trenden sedan runt fem år tillbaka i flera Nato-mätningar mot ett ökat stöd för medlemskap i försvarsalliansen. Han tror att resultatet i SvD/Sifo-mätningen speglar vårens diskussion om ett värdlandsavtal med Nato. Det har enligt Allan Widman lett till att Nato-frågan funnits på agendan och det har gjort att regeringsföreträdare flera gånger upprepat att de säger nej till Natomedlemskap.

– Det finns en brist på ledarskap hos ansvariga socialdemokratiska politiker. Man vidtar en lång rad åtgärder som fördjupar Sveriges samarbete med Nato och värdlandsavtalet är ett utmärkt exempel. Men samtidigt utesluter man utan saklig argumentation ett medlemskap och den bristen på ledarskap ska man också läsa in i det här undersökningsresultatet, säger Allan Widman till SvD.

Allan Widman tror också att situationen i omvärlden spelar roll för resultatet.

– Vi har upplevt att vi har ett ganska snabbt försämrat omvärldsläge i Östersjön, det finns en allvarlig oro hos människor. Det är klart att när omvärldssituationen hårdnar kan man inte utesluta att enskilda människor känner osäkerhet kring de här ställningstagandena, säger Allan Widman.

På fredag reser Peter Hultqvist tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) till Natotoppmötet i Warszawa. Det är första gången en svensk statsminister representerar Sverige i Nato. Peter Hultqvist säger att han kommer att ta upp att ryska flygplan flyger nära fartyg och andra länders flygplan och inte använder transpondrar, vilket enligt försvarsministern kan innebära fara för civilt flyg.

– Jag vet att de här är en diskussion som pågår i flera länder. Jag vet också att de har flaggats upp om det här från flera länder. Jag förväntar mig också att det blir en fortsatt diskussion om det här. Vi får väl se då i vilken form som det här kan lyftas i den ryska sidan, säger Peter Hultqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons