Annons

Hultqvist (S) tvingades backa för borgerligt krav

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tvingades på tisdagen vika sig för de borgerliga partiernas krav att även försvarsberedningens huvudsekreterare och sekretariat återinsätts vid förhandlingarna om nästa försvarsbeslut.

Under strecket
Publicerad

Peter Hultqvist (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Peter Hultqvist (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT
Peter Hultqvist (S).
Peter Hultqvist (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

SvD har tidigare rapporterat om att försvarsministern gått med på att återkalla försvarsberedningen i den politiska delen. Syftet var då att skapa förutsättningar för en bred uppgörelse om det militära försvaret åren 2021–25.

Det beskedet kom efter ett möte med partierna förra veckan. Samtidigt hängde då andra delar kvar i luften.

Efter ett långt möte på tisdagen blev det slutligen klart att även sekretariatet och huvudsekreteraren Tommy Åkesson återkommer i arbetet.

– För några veckor sedan fanns det ingen uppgörelse. Nu kan jag konstatera att det finns en överenskommelse om att påbörja förhandlingarna om det kommande försvarsbeslutet. Jag tycker att det var konstruktivt av försvarsministern att lyssna in de parlamentariska förhållandena, säger Pål Jonson (M), ordförande i försvarsutskottet.

Annons
Annons

Mikael Oscarsson (KD) välkomnar att Peter Hultqvist gett med sig:

– Försvarsministern har lyssnat på vårt krav att försvarsberedningen sätts igång igen och att sekretariatet och huvudsekreteraren får vara kvar. Det är mycket viktigt för att möjliggöra förhandlingar och för att vi ska kunna göra ett bra jobb inför försvarsbeslutet.

Sammantaget har processen kring att återinsätta beredningen eller inte vid det här laget pågått sedan i november 2019.

Kravet restes första gången när Försvarsmakten redovisade att det saknades totalt 55 miljarder för att genomföra förslagen i beredningens slutrapport Värnkraft. Fyra månader senare har Peter Hultqvist nu tvingats till reträtt av M, KD, C, L och SD i alla delar.

Samtidigt kommer även chefen för försvarsdepartementets enhet för militär förmåga och insatser, departementsrådet Peter Göthe, att delta i beredningens fortsatta arbete.

Det innebär i sin tur att chefsgruppen under försvarsministern är representerad i beredningen och så har det inte varit tidigare.

Ny ordförande i beredningen blir riksdagsledamoten Niklas Karlsson (S). S och M har två ledamöter vardera, övriga partier en. Samtalen kommer nu pågå till i mitten av maj. Försvarsbeslutet spikas enligt tidtabellen i riksdagen under hösten.

SvD har sökt Peter Hultqvist som avstår från att kommentera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons