Annons

Hunddöden oroar: ”Stoppa dem från att komma hit”

Ripjakt i Norge. Arkivfoto.
Ripjakt i Norge. Arkivfoto. Foto: Vidar Ruud/TT

Ingen vet vad som orsakat norska hunddöden – nu väntas hundratals norska jakthundar komma hit under jaktsäsongen.

– Helst skulle man vilja stoppa de norska hundarna att komma hit, säger Peter Ledin på Jägareförbundet.

Under strecket
Publicerad

Ripjakten har börjat och från måndag kommer norska jägare kunna köpa jaktkort och komma över till Sverige för att delta i jakten. Med sig har de jakthundar – flera hundra kan det röra sig om, berättar Peter Ledin som är regionchef i norr och nationellt hundansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Bland svenska hundägare finns det en oro att de norska fågelhundarna ska ta med sig den mystiska hunddöden över gränsen.

– Det är ingen som vill ha hit smittan, så det är klart att det finns en oro. Men det kan lätt bli en hysteri. Jägareförbundet står för fakta och kunskap och ännu finns det ingen som har kunnat konstatera hur smittsamt det är, säger Peter Ledin.

Svenska kennelklubben har förbjudit norska hundar vid sina evenemang, ett förbud som fortfarande gäller. Samtidigt tycker de inte att man ska överdriva faran.

– Många som bor på Västkusten och i Värmland, nära den norska gränsen, är oroliga för att deras hundar ska bli smittade, berättar Hans Rosenberg vid Svenska kennelklubben.

– Samtidigt som vi tar det på största allvar ska man komma ihåg att det är en liten promille av Norges alla hundar som har drabbats. Vi anser inte att det är så farligt att man måste förbjuda norska hundar från att komma in i landet.

Lotta Gunnarsson som är tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppmanar att inte dra för stora växlar på den nuvarande informationen.

– Det är ingen sjukdom – det är symptom, säger hon.

Hon anser att det inte finns några skäl till att man i dagsläget skulle rekommendera ett stopp för norska hundar att komma till Sverige.

– Man måste ha lite is i magen för än finns det inget som ger anledning att tro att det rör sig om en smittsam sjukdom, säger Gunnarsson.

Peter Ledin på Jägareförbundet uppger att han förstår oron och tycker att det finns skäl att undvika onödiga risker.

– Helst skulle man vilja stoppa de norska hundarna att komma till Sverige tills man vet mer, säger han och fortsätter:

– Vi vädjar till norrmännen att vara väldigt försiktiga, vi vill inte ha in smittan i Sverige.

Det är något som Svenska kennelklubben delar.

– Vi kan inte förbjuda, men vi tycker inte att det är lämpligt att komma in med norska hundar och jaga, säger Hans Rosenberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons