Annons

Hundratals barn dödade av Saudiledd koalition

Kriget i Jemen har skördat tusentals barns liv, enligt en ny rapport från Unicef. Över 500 barn som dödats har mist livet i den Saudi-ledda koalitionens bombningar.

– Barnen är inte säkra någonstans, vare sig nära de sover, går i skolan eller handlar på marknader, säger Julien Harneis vid Unicef i Jemen till SvD.

Under strecket
Publicerad

Pojkar tittar ner i ett hål som orsakats av bombningar.

Foto: Hani Mohammed /AP

Pojkar tittar ner i ett hål som orsakats av bombningar.

Foto: Hani Mohammed /AP
Pojkar tittar ner i ett hål som orsakats av bombningar.
Pojkar tittar ner i ett hål som orsakats av bombningar. Foto: Hani Mohammed /AP

GENÈVE För ett år sedan trappades konflikten i Jemen upp till ett fullskaligt krig i regionens fattigaste land. De södra städerna Aden och Taiz ligger nu i ruiner, den nordliga staden Sadah är sönderbombad och landet har sjunkit ner i en sällan skådad humanitär kris. Jemen är i dag ett land på gränsen till kollaps, enligt FN.

Bland de främsta offren är landets barn, varav tusentals dödats eller skadats och tio miljoner nu behöver humanitär hjälp. I en ny rapport från FN:s barnfond Unicef som publiceras på tisdagen, och som SvD tagit del av, radas chockerande fakta upp:

  • Minst sex barn har dödats eller skadats varje dag under senaste året. Det är sju gånger fler än året innan. Många har dödats på väg till eller från skolan.
  • Barn utgör en tredjedel av alla civila dödsoffer. Runt 60 procent av 900 dödade barn har mist livet i den av Saudiarabien ledda koalitionens flyganfall.
  • Rekryteringen av barnsoldater har exploderat. Minst 848 barn har rekryterats under senaste året, vissa är så unga som nio–tio år.
  • Minst 50 attacker har skett mot skolor, och ett 50-tal skolor har ockuperats av beväpnade grupper.
  • Minst 63 sjukhus och hälsocenter har attackerats under senaste året. Sjukvårdspersonal har dödats, skadats eller flytt.
Annons
Annons

På en raspig telefonlinje från huvudstaden Sanaa säger Julien Harneis, Unicefs representant i Jemen, att situationen är alarmerande.

– Barnen är bland de främsta offren i detta krig. De är inte längre säkra någonstans, inte ens när de sover, leker eller går i skolan, säger Julien Harneis.

Barnen är bland de främsta offren i detta krig. De är inte längre säkra någonstans, inte ens när de sover, leker eller går i skolan

Det har lett till en absurd situation där föräldraföreningar förhandlar med rebellgrupper för att undvika attacker mot skolor, och föräldrar får utbildning i första hjälpen så att de kan ingripa vid attacker mot skolor, säger han.

– Dessutom har 10 000 barn under fem år dött av sjukdomar som kunnat undvikas om det inte varit för striderna. De har dött av diarrésjukdomar, mässling och lunginflammationer som kunnat stoppas om de fått sjukvård och vaccin.

**Med tydlig frustration **i rösten säger han att den Saudi-ledda koalitionens bombningar i stor utsträckning sker mot civila områden ”som inte har något att göra med militära mål”.

– Bomberna är enorma och släpps urskillningslöst över områden med skolor, bostadskvarter och marknader. Ofta görs tvillingattacker med en andra bomb som släpps när människor rusar till platsen för att rädda skadade efter den första bomben. Detta är helt oursäktligt och i strid med krigets lagar, säger Julien Harneis.

Han uttrycker också djup oro över rekryteringen av barnsoldater, främst av huthirebellerna.

– Problemet är dessutom djupt rotat i det jemenitiska samhället. För att vara en man måste man bära vapen. Pappor lär sina söner att använda Kalasjnikov när de är nio–tio år gamla. Med kriget och den fördjupade fattigdomen lockas allt fler att bli barnsoldater för att försörja familjen, säger Harneis.

Al-Qaidas krigare stormar regelbundet in i skolor och hotar manliga lärare som undervisar flickor.

Dessutom förvärras barnens lidande av terrornätverket al-Qaida, säger Harneis.

– Al-Qaidas krigare stormar regelbundet in i skolor och hotar manliga lärare som undervisar flickor, riktar dödshot mot blandande klasser med flickor och pojkar samt angriper flickor som inte är beslöjade. Detta blir ytterligare sten på börda i konflikten, säger Harneis som menar att kriget traumatiserar barnen djupt.

– För ett år sedan såg jag barn som lekte, skrattade och busade. Nu är de känslomässigt grå, nästan känslolösa. Värst är det på rehabiliteringscenter där tre–fyra-åringar försöker lära sig att gå på små benstumpar. Det är hjärtskärande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons