Annons

Hundratals butiker kan förbjudas sälja tobak

Foto: Claudio Bresciani / TT

Nu måste handlare ha tillstånd för att få sälja tobak. Hundratals försäljningsställen som inte skickar in en ansökan till kommunen i tid kommer inte längre att få saluföra cigaretter och snus.

Under strecket
Susanna Persson Öste / TT
Publicerad

Förut har vem som helst fått sälja tobak. Enda kravet har varit att försäljningen anmälts till kommunen. Med den nya tobakslagen skärps kraven. Nu blir det liknande regler som för alkohol – och den 1 november var sista dagen att ansöka om tobakstillstånd.

I Skåne är det drygt 30 procent av verksamheterna som tidigare anmält att de säljer tobak som inte har sökt tillstånd om att få fortsätta sälja. Det rör sig om över 200 butiker, kaféer och barer, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– För vår del i Kristianstads kommun tänker vi avregistrera dem som i dag säljer tobak genom den gamla tobaksanmälan. Vi skickar då också en kopia till polisen, om vilka som inte får sälja tobak, säger Rose-Marie Moos, handläggare på Kristianstad kommun till tv-kanalen.

Många sena ansökningar

I Göteborg har ansökningarna rasat in de senaste dagarna. Fortfarande saknas anmälningar från omkring 150 handlare – runt en fjärdedel av stadens tobaksförsäljare, enligt kommunens tillståndsenhet.

– Folk ringer och mejlar hela tiden. Det är väldigt mycket att göra just nu, berättar en handläggare för TT.

I Stockholm tycks försäljningsställena ha varit ute i bättre tid. I stort sett alla har lämnat in en ansökan.

– Vi är lite förvånade. Vi har fått in väldigt många, säger Carina Cutlip, enhetschef på Stockholms stads tillståndsenhet, till TT.

Omkring 1 030 av stadens 870 butiker och 150–200 restauranger, som tidigare anmält att de säljer tobak, har ansökt.

– Nu ska vi pröva alla och se om de är lämpliga eller inte, så får vi se hur många det landar på som får tillstånd, säger Carina Cutlip.

De som till exempel har gjort sig skyldiga till brott och skatteskulder får avslag.

Alla gamla tobaksförsäljare som har lämnat in sin ansökan senast den 1 november får fortsätta att sälja tills kommunerna har fattat ett tillståndsbeslut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons