Annons

Hundratals flyktingar flydde läger – "Behandlas som djur"

För att förhindra upplopp lät polisen flyktingarna ta sig ned till hamnen.
För att förhindra upplopp lät polisen flyktingarna ta sig ned till hamnen. Foto: Lars Pehrson

Kaos och stundtals explosiv stämning rådde på den grekiska ön Samos när ett hundratal flyktingar bröt sig ur det låsta flyktinglägret på torsdagen. Polis och militär stod handfallen i flera timmar.

– Vi behandlades som djur i lägret. Därför bröt vi oss ur. Nu vill jag till min man i Nyköping i Sverige, säger syriska kvinnan Hafza Ayaydi till SvD på plats i hamnen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Flyktingarna vägrar låta sig skeppas till Turkiet, utan vill vidare till Aten. Det säger flera till SvD:s team på plats på Samos.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 3

Hafza Ayaydi.

Foto: Gunilla von HallBild 2 av 3
Foto: Lars PehrsonBild 3 av 3
Efter reklamen visas:
SvD på plats på Samos

SAMOS Klockan var halv tre på torsdagseftermiddagen när ett hundratal flyktingar bröt sig ut från fånglägret i Samos. I ett obevakat ögonblick när de dubbla stålgrindarna öppnades började flyktingar från Syrien, Pakistan och Afghanistan att tränga sig ut ur lägret där omkring 600 flyende trängts i upptill två veckor. Poliserna var alltför få för att stoppa dem, och det uppgavs att vissa hade knivar vilket oroade poliser och Frontex-personal på plats.

– De ville till varje pris undvika en konfrontation och våldsamheter. Läget är tillräckligt spänt och explosivt. Så poliserna lät dem bara gå nerför smågatorna mot hamnen, berättar en volontär som just då var inne i lägret för SvD.

**Flyktingarna stoppades **av ett 30-tal poliser och militärer halvvägs till hamnen. Då satte de sig rakt ner på trottoaren medan solen dalade och polisen stod helt handfallen. Det var ett smärre kaos. Vågor av oro gick igenom gruppen alltmedan polis och militärer planlöst gick fram och tillbaka.

– Vi har inte fått några order. Vi vet inte vad vi ska göra. Vi ska försöka få flyktingarna ombord på bussar och köra upp dem till lägret igen. Men hur det ska gå till utan våld vet jag inte, sa en polisman och skakade på huvudet.

Annons
Annons

Flyktingarna vägrar låta sig skeppas till Turkiet, utan vill vidare till Aten. Det säger flera till SvD:s team på plats på Samos.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Bland flyktingarna fanns en äldre kvinna i rullstol som flytt Syrien, ett flertal kvinnor och barn samt många unga män. Pakistaniern Arslan , som SvD träffat dagen innan i lägret och som varnat för just flyktförsök och upplopp, satt på trottoarkanten och log trotsigt.

– Nu är vi fria. Vi kan inte vara kvar däruppe i fängelset. Förhållandena är hemska och vi är inlåsta mot vår vilja. Vi åker aldrig tillbaka dit. Vi ska till Aten, sedan vidare till Makedonien och Serbien. Jag ska till min lillasyster i Tyskland, sade han.

**Efter någon timme **verkade polisen ändra strategi och kom springandes med en massa papper i händerna. De ropade in flyktingarna för att förklara att de skulle föras till andra grekiska öar – men utan större framgång. Flera av flyktingarna vägrade, en av dem vred armen på en polis varpå polisen började skrika ilsket. Smockan låg i luften och det var en hårsmån från fullt slagsmål. En grupp män från Syrien ställde sig plötsligt upp och sade att de tänkte ta sig till hamnen för att få tag på en båt till Aten.

– Vi kommer från Aleppo, Deir al-Zur, Qamishli, Damaskus...vi har gått igenom ett helvete och flyr undan Daesh sedan flera veckor. Vi förstår inte varför vi sätts i fängelse eller varför vi ska tillbaka till Turkiet. Det är vansinne. Vi har ju riskerat livet för att komma ända hit, nu ska vi vidare, säger 26-årige Muhammad Ahmad från Aleppo.

Flyktingarna vägrar låta sig skeppas till Turkiet, utan vill vidare till Aten. Det säger flera till SvD:s team på plats på Samos.
Flyktingarna vägrar låta sig skeppas till Turkiet, utan vill vidare till Aten. Det säger flera till SvD:s team på plats på Samos. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Hafza Ayaydi.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 1

De flyende verkar inte ha fått information eller alls förstått EU-planen om att söka asyl i Grekland eller skickas tillbaka till Turkiet. För alla här på asfalten vid havskanten är det en mardröm att tvingas tillbaka till Turkiet och nästan ingen vill stanna i Grekland.

När jag sätter mig för att skriva denna artikel kommer en syrisk kvinna fram till mig. Hon heter Hafza Ayaydi och kommer från Hama i Syrien. Hon korsar handlederna för att illustrera ett fängelse och säger ”Syria, Turkey, Greece”.
Sedan använder hon Google translate från arabiska för att förklara:

– Det finns ingen mänsklighet uppe i lägret. Vi har inte fått mat så det räcker och tvingats vara utomhus i stekande sol i tio dagar. Barnen saknar mjölk och lider i värmen. De behandlar oss som djur. Därför bröt vi oss ur lägret, säger hon och tillägger:

– Aldrig i livet till Turkiet. Nu vill jag till min man som är Nyköping i Sverige. Kan du hjälpa mig?

Hafza Ayaydi.
Hafza Ayaydi. Foto: Gunilla von Hall

**För polisen här på Samos **är utbrytningen från flyktinglägret rena mardrömmen. Redan tidigare i veckan märkte vi en upptrappad spänning och frustration där polis och militär agerade alltmer aggressivt mot flyktingarna och oss journalister. SvD förbjöds att tala med flyktingarna. En av dem skrek desperat till oss att ”gör om detta läger till en kyrkogård och ta hit kistorna, vi vägrar att åka till Turkiet”. En polis från lägret som vi på torsdagskvällen träffar i flyktingskaoset nere vid havet säger med förtvivlan i rösten ”EU-avtalet är i våra händer och nu håller det helt på att spåra ur”.

Annons
Annons
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

SvD ringer FN:s flyktingkommissariat i Genève för en kommentar om läget. Ett liknande utbrott från ett stängt flyktingläger skedde tidigare i veckan på ön Chios.

– Vi har hela tiden varnat för just detta och faran med att låsa in flyktingar samtidigt som det råder stor förvirring och osäkerhet om vad som ska hända. Undermåliga förhållanden i överfulla läger och ängslan bland de flyende förvärrar saken. Det måste finnas alternativ till att låsa in flyktingarna på en ö som denna, säger talesmannen Adrian Edwards.

– Nu måste denna bräckliga och labila situation lugnas och risken minimeras för att läget förvärras, tillägger han.

Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons