Annons

”Hur ber man egentligen sina gäster att gå hem?”

Diska demonstrativt är en dålig idé, likaså att gäspa tydligt. Men vad gör man då när gästerna aldrig vill gå hem? SvD:s etikettexpert Sofia Larsson har ett förslag.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Foto: SVDBild 1 av 1

Illustration: Thomas Molén

Foto: SVDBild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén Foto: SVD

Fråga: På jobbet diskuterade vi varför vi inte ”orkar” bjuda hem vänner på middag, aw-mingel eller fika längre. Vi kom fram till att småbarnsföräldrar nog varken har tid eller ork. En annan anledning är att det blir ett för stort pådrag, med städning och att ordna tillräckligt fin mat.

Och så det mest intressanta: ofta vill gästerna aldrig gå hem, vilket gör att man till slut inte vill bjuda över någon. Få av oss kom på ett artigt sätt att säga till folk att festen är slut.

Hur ber man egentligen sina gäster att gå? Och från andra hållet: gäster vågar inte gå hem av rädsla att framstå som tråkiga – med risk för att inte bli bjudna nästa gång.

Rättfram vänlighet är bäst. Säg något i stil med: ”Det här var jättetrevligt, jag är så glad att ni ville komma, men är det okej att vi börjar runda av?”

Annons
Annons

Sofia Larsson: Jag tror att vi ibland gör lite för stor affär kring det här med att bjuda hem folk. Bra vänner har förståelse för att allt inte alltid är i perfekt ordning och de förväntar sig förmodligen inte några gastronomiska underverk. Visst kan det vara kul att ibland slå på stort, men däremellan är det både trevligt och ekonomiskt att umgås avslappnat i hemma-miljö.

I Finland har man denna höst pratat om ”hempositivism”, ett uttryck myntat av Ilana Aalto, kulturhistoriker som forskat om städning och som också jobbar som ordningskonsult. Med inspiration från kroppspositivismrörelsen anser hon att vi borde acceptera alla olika sorters hem, oavsett om de är stökiga eller kliniskt rena. Att inte bjuda hem någon för att det inte är perfekt städat begränsar våra liv och vi blir asociala i onödan. Att visa varandra lite sprickor i fasaden är bara välgörande.

Om det otvungna umgänget äntligen blir av, hur gör man då med gäster som vägrar att gå hem? Situationen är obekväm och ansvaret ligger helt på gästen. Att som värd eller värdinna demonstrativt ställa sig och diska tror jag inte på, inte heller att gäspa teatraliskt. De värsta nattugglorna tenderar att aldrig förstå det ändå. Rättfram vänlighet är, som i de flesta fall, bäst.

Går du hem tidigt bör du inte heller göra en för stor affär av det, utan smita iväg lite diskret.

Säg något i stil med: ”Det här var jättetrevligt, jag är så glad att ni ville komma, men är det okej att vi börjar runda av?”. Har du en specifik anledning, att du är trött eller att du ska upp tidigt, kan du addera den. Det är helt acceptabelt om gästerna inte lämnar omedelbart, men efter cirka en halvtimme bör de ändå gå.

Vet du som gäst redan i förväg att du kommer att behöva gå tidigt, då är det bra om du meddelar värden. Annars är det lätt att det missuppfattas som att du inte uppskattar festen. Går du hem tidigt bör du inte heller göra en för stor affär av det, utan smita iväg lite diskret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons