Annons
Analys

Jenny Nordberg:Hur blir det en riktig karl av någon?

När ny forskning läggs fram om att en del av den amerikanska kulturen kan vara skadlig för män hamnar den mitt i striden om vad som gör vettiga män av pojkar – i en tid som står och vibrerar mellan metoo och president Trump.

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Spelar ingen roll vilket kön någon är, eller föddes till. Antingen har man det, eller så har man det inte.

NEW YORK. Hon svepte ut genom porten på smala ostadiga ben, i sin korta klänning och svarta skor med lite för höga klackar. Lucy fyller tolv i helgen och var på väg till sitt livs första dansparty med killar. ”Jag såg en Youtube-video igår kväll om hur man går i höga klackar” försäkrade hon genast. ”Ifall att mamma skulle hinna ändra sig.”

Den mamman kom strax också ut på gatan.

Även hon gick en aning ostadigt, efter att ha förlorat ett dygns krig om de otänkbara skorna; enligt modern både av praktiska och estetiska skäl. I taxin på väg upp till Upper East Side gjorde jag inte situationen bättre genom att ge Lucy ett läppstift i födelsedagspresent. Hon provade den ljust rosa färgen på sig själv i baksätets mörker. Sedan tryckte hon på hylsan utan att skruva ner läppstiftet först, och stoppade ner det i sin glitterväska.

Annons
Annons

Hon hade inte haft något läppstift förr, och inte sett videon.

Väl framme lämnade vi av Lucy i en klunga på ena sidan av en stor sal. Hon var den enda med höga klackar, men samtliga flickor var ändå längre än pojkarna som grupperat sig på andra sidan rummet. Där stod de finkammat uppradade och stirrade vart som helst utom på flickorna. Jag vet inte vad som hände sedan, för vi fick inte vara med längre. Men i det ögonblicket var det svårt att föreställa sig att någon skulle skulle finna ett sätt att kommunicera mellan grupperna – och rollerna de förväntades spela.

I stället gick vi in till restaurangen bredvid. Där spelade vi med hjälp av många års erfarenhet våra könsroller perfekt i sällskap av några pappor i baren. Några av dem hade lämnat av söner, och uttryckte viss oro för hur det skulle kunna bli någon typ av män av de små rundkindade korta pojkarna som tycktes ligga ljusår bakom flickorna på alla plan.

Amerikanska barn slussas ofta nästan automatiskt in i traditionella könsroller, genom skoldanser, obligatoriskt deltagande i könsuppdelad sport och andra ritualer – mycket av det som utgör klassisk och mycket omhuldad amerikansk kultur.

American Psychological Association, som är det rådgivande organet för USA:s alla psykologer och psykologiforskare, utfärdade i år för första gången någonsin riktlinjer för att behandla och betrakta pojkars och mäns psykologiska utveckling – däribland vad som egentligen ska definiera ”manlighet”. Det har inte funnits förut, eftersom män – och i synnerhet vita män – har varit normen i psykologi, och deras problem har betraktats som ”allas” problem, och forskningen har därför utgått från det.

Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Mellan raderna AUKTORITÄRA LEDARE

Men i takt med att psykologin har börjat utveckla särskilda riktlinjer för barn och kvinnor har det till slut blivit dags att utvärdera hur man bäst behandlar just det manliga psyket, och vilka ritualer och erfarenheter som gör någon till man. Enligt rapporten som ligger till grund för de nya riktlinjerna visar fyrtio års psykologisk forskning i USA att traditionell maskulinitet är skadlig för män, och att det blir problem när pojkar socialiseras till att inte uttrycka känslor.

Släng in de påståendena i en amerikansk nutid där allt är en del i ett kulturkrig.

Forskarna konstaterar att de egenskaper som utgör traditionell manlighet och maskulinitet, som tävlingslust, dominans och aggression, på det stora hela kan göra mer skada än nytta. Att lära pojkar att det är fel att vara svag, och uppmuntra dem i riktning mot äventyr, risk och våld har visat sig begränsa den psykologiska utvecklingen, framhåller rapporten. Det leder i stället till mer konflikter, både med det egna och motsatta könet, och bidrar till mental ohälsa hos män.

Släng in de påståendena i en amerikansk nutid där allt är en del i ett kulturkrig, och där just könsroller och könsidentitet ofta är det mest explosiva av allt. Där nyfödda flickor gärna markeras med ett rosa hårband med en puff på huvudet på det första fotot, och många universitet fortfarande domineras av en hårdför football-kultur.

Och se vad som händer i ett land som aldrig kommit på tanken på en jämställdhetsmyndighet, men som ägnar mycket tid åt att försöka förstå varför unga män och pojkar rapporterar allt mer psykisk ohälsa och står för den stora majoriteten av självmord.

Annons
Annons

Det blev förstås genast ett massivt kulturellt och politiskt bråk om huruvida de framlagda idéerna om en lite mer modern variant av maskulinitet är precis det som håller på att förstöra samhället. De som mest aggressivt lägger fram den åsikten är delvis samma grupp som brukar prata om ”fake news”. De vill i stället föra fram att pojkar från tidig ålder ska ges större utlopp för aggressivitet i kombination med disciplin, och därmed utvecklas till en mer självsäker och trygg vuxen person.

Hela den argumentationen handlar ju om att förstärka traditionella könsroller, och inte lämna utrymme för något alls däremellan. Och om det hade funnits något barn med lite mer flytande könsidentitet i vardande på just det här kalaset jag fick en glimt av så var hen väl förklädd; kanske till och med för sina föräldrar.

På samma vis är det offentliga samtalet i USA – sina innovationer och genombrott till trots – i ständig konflikt om hur det är strikt organiserat efter binära könsidentiteter. Trots att det alltmer börjar ifrågasättas vilka dessa är och hur de bäst skapas.

Det tar sig kanske bäst uttryck på historiskt manliga områden som krig.

I veckan slog den amerikanska Högsta domstolens konservativa majoritet fast att militären fortsatt inte ska tillåta transpersoner, enligt presidentens direktiv. Det är ett tillfälligt förbud som kan komma att permanentas när ett antal rättsfall letar sig upp genom domstolarna. Undantag görs för de cirka 9 000 som uppger att de identifierar sig som något annat än sitt biologiska kön, som redan arbetar inom militären, och som en extra förnedring, de som ”är villiga att i stället uppträda som sitt biologiska kön”.

Annons
Annons

Det blev först tillåtet att vara transperson i den amerikanska militären 2016, vilket var ungefär samtidigt som kvinnor släpptes in i fler specialförband som tidigare bara varit reserverade för (biologiska) män. Juristerna som fått presidentens uppdrag att argumentera för ett totalförbud har haft svårt att motivera varför transpersoner skulle utgöra ett hinder i vare sig stridande eller andra förband – främst för att militära ledare flera gånger sagt att de inte ens ser vad problemet är.

Kanske för att det är något annat än en riktig karl som gör en riktig krigare.

Själv sorterar jag numera mer enligt den devisen än efter kön. Ett mycket användbart uttryck är ”big dick energy”. Det blev ett meme förra året, och det går ut på att ta sig an hela världen med ett slags lugn men obändig energi och tillförsikt om att man har något att tillföra. Självkänsla tror jag också att det kallas. Spelar ingen roll vilket kön någon är, eller föddes till. Antingen har man det, eller så har man det inte. Det kan utstråla från en livmoder, eller något helt annat.

Lucy har det redan, även barfota och utan läppstift.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons