Annons

Hur blir testningsflopp till testningsflipp?

Foto: Karolinska institutet / Kry

PODD | 26 maj. I dagens avsnitt Ledarredaktionen diskuteras testning av coronaviruset. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen ska vi borra lite djupare än vad vi har gjort i tidigare poddar i frågan om testning.

Allt fler sluter upp bakom tanken att vi behöver mycket mer coronatestning i Sverige och Moderaternas Ulf Kristersson har nu efterlyst en dansk testningsstrategi i Sverige. Som bekant har Danmark en helt annan coronastrategi än oss – de har tryckt ner viruset helt – och som vi har pratat om tidigare i podden har testningen blivit ett lite finare och politiskt smidigare sätt att säga att vi behöver en annan strategi mot coronaviruset än den vi har.

Samtidigt tjorvar det rejält i genomförandet. Trots att regeringen lovat 100 000 tester i veckan så sjönk antalet genomförda tester från en bit över 30 000 till 29 000 förra veckan. Det berodde på långhelgen, menade Folkhälsomyndigheten, eftersom inte lika många i vården har behov av att testas då.

Men varför tjorvar det så fasligt? Och hur skulle en Ulf Kristerssonsk testningsambition för Sverige kunna se ut?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Sten Linnarsson, professor på Karolinska Institutet och Erik Hjelmstedt, Sverigechef på det digitala vårdbolaget Kry.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons