Annons

”Hur det än går känner sig hälften svikna”

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Brexit har krossat hennes hjärta. Hur det än går kommer Storbritannien att förbli splittrat, säger Pamela White. Hon är en av de hundratusen demonstranter som samlats i London för att kräva en ny folkomröstning.

Under strecket
Publicerad

Diana Powers har rest till parlamentshuset varje vecka för att demonstrera mot Brexit.

Foto: Charlotta Buxton Bild 1 av 2
Foto: Charlotta Buxton Bild 2 av 2

Diana Powers har rest till parlamentshuset varje vecka för att demonstrera mot Brexit.

Foto: Charlotta Buxton Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Jättedemonstration mot brexit i London

LONDON. Det är ännu lugnt och tyst. Parlamentarikerna har tagit sig förbi polisavspärrningarna kring Westminsterpalatset för att rösta om Boris Johnsons utträdesavtal.

På gatorna runt omkring har metallbarriärerna placerats ut i väntan på den fjärde stora demonstrationen mot brexit. Enligt organisatören People’s Vote marscherade en miljon för en ny folkomröstning i mars. Lördagens demonstration väntas bli ännu större.

Diana Power från Bognor Regis på den engelska sydkusten har inte bara deltagit i de tidigare demonstrationerna. Hon har rest till parlamentshuset varje vecka för att demonstrera mot brexit. Nu äter hon en tallrik gröt i parken utanför Westminsterpalatset för att samla krafter.

– Jag jobbar som hushållerska på en bed and breakfast. Efter jobbet tar jag returbussen för fem pund till London och kommer hit. Jag skulle vara här varje dag om jag kunde.

Diana Powers har rest till parlamentshuset varje vecka för att demonstrera mot Brexit.
Diana Powers har rest till parlamentshuset varje vecka för att demonstrera mot Brexit. Foto: Charlotta Buxton
Annons
Annons

Diana Power anser att brexit är ett gräl inom det konservativa partiet som eskalerat. Hela landet har nu dragits in i kaoset, anser hon.

– De konservativa har gått för långt och drar nu hela landet ner i smutsen, säger Diana Power.

Den enda lösningen är en ny folkomröstning, anser hon och många andra demonstranter på plats i Westminster.

Aaron Turner har rest ner till London från Cambridge. Han har på sig en neongul mössa med orden ”bollocks to brexit”.

– Brexit kommer att göra Storbritannien fattigare och svagare. Det utträde som såldes under folkomröstningen var en ogenomförbar fantasi och det brexit som drivs igenom nu är inte det som utlovades under kampanjen.

Också Aaron Turner väntar sig mera kaos.

– Det tragiska är att det verkar som om vi kommer att lämna EU nu då landet egentligen vill stanna.

Enligt YouGov anser nu omkring 47 procent av britterna att brexit var fel beslut, medan 42 procent stöder utträdet. En annan mätning av Comres visar att 54 procent av britterna vill respektera valresultatet och tycker att Storbritannien ska lämna EU. Bara 17 procent tycker att Boris Johnsons avtal är rätt väg framåt.

Mätningarna visar att Storbritannien är lika splittrat som under EU-omröstningen år 2016. Men Boris Johnson räknar med att majoriteten av britterna helst vill ha brexit överstökat. TV-kanalen Sky News tänker i samma banor och har lanserat en pop-up kanal där nyhetssändningen struntar i brexit.

Men frågan har delat britterna i två läger. Den splittringen försvinner inte om Storbritannien lämnar EU den sista oktober.

För tre och ett halvt år sedan fanns inte uppdelningen. Året före brexitomröstningen uppgav bara en procent av britterna att EU var den viktigaste frågan för landet. I år anser närmare 60 procent att ingen fråga betyder mer än utträdet ur EU. Och hundratusentals samlas ännu en gång i centrala London för att kräva en ny folkomröstning.

Annons
Annons
Foto: Charlotta Buxton Bild 1 av 1
Foto: Charlotta Buxton

Pensionären Pamela White har tagit tåget ner från Lancaster för att delta i demonstrationen.

– Jag har lidit och känt mig nedslagen i tre och ett halvt år. Det som oroar mig nu är att om ”stanna” vinner i en ny folkomröstning så kommer hälften av landet att känna på samma sätt som jag gjort.

Hon sitter under statyn av Mahatma Gandhi som ligger mitt emot parlamentshuset, och väntar på att demonstrationen ska börja.

– Jag kunde inte med gott samvete vara någon annanstans i dag. Min far deltog i landstigningen i Normandie, han sårades två dagar senare. Hans generation led. De gjorde det inte så att vi kunde starta en process som kan slita sönder Europa.

Pamela White hoppas att sprickorna i Storbritannien kan läkas. De måste göra det. Stora frågor som klimatförändringen hänger över landet och resten av världen, säger hon.

– Hela den här debatten är så inåtvänd. Varför frågar vi inte oss hur det vi gör påverkar resten av världen. Vi skulle få mycket mera gjort om vi samarbetade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons