Annons

Så gör du med vänner som inte svarar på sms

Ingen vill känna sig som någon annans ”plan B”. Hur agerar man när ens vän ofta hör av sig och vill ses bara för att sedan låta planerna rinna ut i sanden? Sofia Larsson, SvD:s etikettexpert, svarar på frågor om uppförande och det sociala samspelet.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Jag har en bekant som ofta sms:ar i början av veckan och frågar om vi ska ses till helgen. Jag svarar att det vore kul och frågar vilken dag som passar. Sedan hör hon inte av sig. Istället blir det tyst i en–två månader innan ett liknande sms kommer igen. Hur säger jag till henne att om hon fortsätter så här så vill jag inte träffas alls?

Förslag om att umgås har tyvärr devalverats i takt med att de i allt högre grad sker digitalt.

Sofia Larsson: Det är en tråkig utveckling, men inbjudningar och förslag om att umgås har tyvärr devalverats i takt med att de i allt högre grad sker digitalt. En invit verkar nu för tiden helt enkelt inte riktigt ha samma värde i ett textmeddelande som i ett muntligt samtal.

Med tanke på hur klistrade vi är vid våra telefoner – redan 2012 visade en undersökning att vi kollar på våra mobiler 150 gånger om dagen – förstår jag att du reagerar på att inte få någon respons. Någon gång borde ju din bekant rimligtvis se ditt meddelande och återkomma, särskilt som hon själv initierade konversationen.

Annons
Annons

Men jag tror att det bara kommer bli mer och mer märkbart att folk använder alla de kommunikationsmedel som finns tillgängliga för oss i dag på helt olika sätt. Kanske jonglerar din bekant en massa olika appar och missar att svara av den anledningen.

En annan tanke är att hon kanske har drabbats av något som hon inte berättat om, som depression eller utbrändhet. Hennes beteende signalerar ju att hon vill träffa dig, men sedan inte orkar gå från tanke till handling.

Det kan vara ett medvetet knep att dröja med att svara på meddelanden, ett sätt att etablera dominans i relationen.

Eller så kan det helt enkelt vara så att din bekant har det där osympatiska draget att vilja hålla lite olika folk varma medan hon bestämmer sig för vad som är det roligaste alternativet. En sådan som vill ha en plan B, och gärna en C, D och E också. Allt detta utan några betänkligheter på att andra människor också har liv med tillhörande planer.

Tidsskriften The Atlantic intervjuade tidigare i år Sherry Turkle, forskare vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) och författare till flera böcker om människans förhållande till teknologi. Enligt henne kan det vara ibland vara ett medvetet knep att dröja med att svara på meddelanden, ett sätt att etablera dominans i relationen och markera att man är upptagen och viktig.

Hur som helst så tror jag att vägen framåt är ett snack om hur ni kommunicerar för att undvika missförstånd.

Håll det lättsamt och icke-anklagande, man får aldrig glömma att vänskap är ett helt frivilligt kontrakt som endast uppehålls genom att båda parter finner nytta och nöje i relationen. Påpeka bara att du noterat att era träffar oftast rinner ut i sanden och fråga om hon har förslag på hur ni ska höras av för undvika det.

Du är inte skyldig någon förklaring utan kan använda hennes metod – svara helt enkelt inte.

Ett sätt att mota det här beteendet kan ju också vara att inte lämna det helt öppet till henne att bestämma dag. Dels ger du i nuläget en betänketid där hon verkar hinna glömma bort dig och dels signalerar du att du inte har något bättre för dig.

Testa att ge ett skarpt förslag nästa gång: ”Ok, ska vi ses kl 17 på fredag på baren vid Stortorget?”. Invänta sedan ”ja” eller ”nej”.

Om det trots det inte blir någon bättring så kan du med gott samvete lägga bekantskapen på hyllan. Du är inte skyldig någon förklaring utan kan använda hennes metod – svara helt enkelt inte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons