Annons

Janerik Larsson:Hur GOP blev Putins parti

Såta vänner?
Såta vänner? Foto: Evan Vucci
Under strecket
Publicerad

Min fiendes fiende är min vän.

Så enkelt tror jag man kan hitta en möjlig förklaring till att så många i det republikanska partiet i USA, GOP, nu på olika sätt agerar som den ryska statsledningens vänner.

James Kirchick, en konservativ republikan verksam just nu på Brookings i Washington DC, skriver i Politico om detta sällsamma fenomen, att GOP blivit något av Kremls parti.

Hans analys har många fler facetter men jag tror att man inte ska glömma bort min inledande fundering eftersom amerikansk politik numera präglas av en närmast osannolikt partistisk intensitet. Den som demokraterna är för är GOP emot...

Men hans analys är tveklöst läsvärd eftersom han verkligen gräver i olika förklaringsmodeller.

Jag tror att det finns aspekter som ännu inte är helt utredda. Varför var ryssarna så förtjusta i Trump under förra årets valkamp? Kan det verkligen bara handlat om att han tedde sig som ett ur Kremls synvinkel bättre val än Hillary Clinton?

En annan aspekt som inte berörs i Politico-analysen handlar om Trump-rådgivaren Steve Bannon och drömmen om en ”vit makt”-allians mot islamister. Det kristna USA, det kristna Ryssland på ena sidan…

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons