Annons

Birgitta Forsberg:Att storägarna ska behöva gå så långt – anmärkningsvärt

Ur tvättmaskinen in i torktumlaren. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen snurrar just nu rejält därinne. Bankens historia upprepar sig: katastrofal krishantering globalt och lösa boliner i Baltikum. För att låna Birgitte Bonnesens ord: hur fan kunde det här hända?

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

Swedbankchefen Birgitte Bonnesen har hamnat i torktumlaren, eftersom banken verkar ha haft en tvättmaskin i Baltikum då hon var chef där 2011–2014.

Det mest fascinerande är kanske ändå att banken aldrig lär sig, vare sig att hantera kriser eller att uppföra sig i Baltikum.

När det gäller krishanteringen kan man undra om styrelsen, med ordförande Lars Idermark i spetsen, vet vad den gör då den låter Birgitte Bonnesen sitta kvar. Förstår inte Idermark och kompani att de också riskerar att åka ut om de inte agerar i vd-frågan, eller för övrigt agerar alls?

Intrycket blir att Lars Idermark, och därmed resten av styrelsen, sitter i Birgitte Bonnesens knä.

Birgitte Bonnesen och Lars Idermark hade god tid att förbereda sig innan SVT sände Uppdrag Gransknings program. Ändå hade de uppenbarligen ingen annan plan än att förneka allt. När storägare pressat styrelsen att tillsätta en extern utredning utsåg banken revisionsbyrån EY, men tvingades backa och byta utredare till Forensic Risk Alliance. Hela hanteringen är i det närmaste ett haveri.

Annons
Annons

Dessutom är det minst sagt anmärkningsvärt att storägare ska behöva gå ut med ett pressmeddelande och kräva en extern utredning i stället för att lyfta luren och ringa Idermark. Intrycket blir att Lars Idermark, och därmed resten av styrelsen, sitter i Birgitte Bonnesens knä.

Och att sedan styrelsen är så svag att den endast låter utreda de 50 kunder som Uppdrag Granskning lyft fram är ännu märkligare. Det naturliga hade varit att göra en ordentlig utredning av hela verksamheten i Baltikum under de ifrågasatta åren 2007–2015.

Uppdrag granskning har tittat på Swedbanks transaktioner med Danske Bank, men hur ser Swedbanks affärer med lettiska Parex Bank eller den penningtvättsanklagade och fallerade lettiska banken ABLV ut?

Det hela liknar Swedbanks katastrofala krishantering när banken var nära att gå omkull hösten 2008. Då duckade dåvarande vd Jan Lidén på huvudkontoret, enligt principen att låta det hela ”blåsa över”. I stället var det kontorspersonalen som fick svara på oroliga kunders frågor.

Men det var Jan Lidén och arbetande styrelseordförande Carl Eric Stålberg som hade expanderat kraftigt i Baltikum och Ukraina, vilket gjorde att banken stod och balanserade på konkursens rand. De hade uppmuntrat balterna att låna pengar, bland annat genom att sända en reklamfilm där en familj borrar i lägenhetens golv och olja sprutar upp. Toppen, eftersom alla ”visste” att bostadspriserna bara kunde gå åt ett håll – uppåt. Och i åtminstone Lettland gav Swedbank personalen bonus efter hur många lån de gav. Inte hur många bra lån, utan hur många lån.

Annons
Annons

Då Lehman Brothers kollapsade i september 2008 visade det sig att huspriser även kan gå ner. Lettland var tvunget att be internationella valutafonden, IMF, om hjälp. IMF krävde att Lettland skulle devalvera valutan, men den lettiska premiärministern och centralbankschefen vägrade. I stället skar regeringen i budgeten, sänkte löner, stängde skolor och sjukhus.

Swedbank var största bank i Baltikum, följt av SEB. Om Lettland hade devalverat, hade troligen båda bankerna fallit och svenska skattebetalare tvingats rädda dem.

Som jämförelse låg Sverige på fjärde plats och Birgitte Bonnesens hemland Danmark på andra plats.

Så småningom repade sig Baltikum, men korruptionen bestod. När Birgitte Bonnesen blev chef där 2011 hamnade Estland på plats 29, Litauen på plats 50 och Lettland på plats 61 på antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals korruptionsindex. Som jämförelse låg Sverige på fjärde plats och Birgitte Bonnesens hemland Danmark på andra plats.

Korruption är en tydlig varningssignal om hur det står till i ett land och Bonnesen borde vaksamt ha följt märkliga transaktioner.

I ett par år var Birgitte Bonnesen och Thomas Borgen samtidigt chef för Swedbanks respektive Danske Banks baltiska verksamheter.

Thomas Borgen åkte till slut ut från Danske Bank efter rätt många varv i torktumlaren. Dessutom stänger Danske Bank sin verksamhet i Baltikum och Ryssland efter att Estlands finansinspektion fått nog.

Just nu är det mycket som tyder på att Birgitte Bonnesen inte heller klarar tumlarens hela programtid. Men Swedbank kommer knappast att tvingas lämna Baltikum, det är banken alldeles för stor för.

Det kanske mest passande uttalandet om det misstänkta tvätteriet kommer från Birgitte Bonnesen själv, även om hon då talade om Danske Banks smutsiga byk: ”Hur fan kunde det här hända?”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons