Annons

”Ger du bort pengarna får dina barn ärva mindre”

Ett lån ska vanligtvis betalas tillbaka när långivaren avlider, och en gåva till ett bonusbarn räknas inte som förskott på arv. Caroline Elander Knip svarar på läsarfrågor inom familjerätt och arvsrätt.

Publicerad
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Jag har två egna barn och min make en dotter. Jag och min man äger gemensamt en bostadsrätt och en fritidsfastighet, vi är belånade upp till den aktuella maxgränsen för pensionärer och kan inte räkna med att få låna mer pengar genom banken.

Vi har inget äktenskapsförord.

Jag har ett litet kapital som jag skulle vilja låta min bonusdotter disponera som kontantinsats vid köp av fastighet. Hur skulle detta kunna ske utan att mina egna barn går miste om detta arv från mig i framtiden? Ska jag låna ut pengarna till min bonusdotter? Eller kan jag låna ut pengarna till min man som i sin tur ger sin dotter kapitalet som förskott på arv? Vilka papper måste skrivas så att arvskiftet kommer att gå rätt till i framtiden?

Annons

Det som återstår för dig är därför, precis som du nämner, att låna ut pengarna till din bonusdotter.

Caroline Elander Knip: Inledningsvis ska nämnas att du givetvis får ge bort dina pengar till vem du vill. Du uttrycker emellertid en önskan om att denna transaktion till din bonusdotter inte ska påverka dina barns arv efter dig den dag som du går bort.

Ger du bort pengarna till din bonusdotter så har hon ingen skyldighet att betala tillbaka gåvan när du går bort. Eftersom hon inte är ditt barn ärver hon inte heller dig enligt huvudregeln. Därför kan det inte heller bli aktuellt att avräkna beloppet från hennes arv som förskott på arv. Ger du bort pengarna kommer dina barn alltså att ärva mindre efter dig än vad de annars skulle ha gjort.

Det som återstår för dig är därför, precis som du nämner, att låna ut pengarna till din bonusdotter. Lånet ska då enligt huvudregeln återbetalas när du går bort om ni inte kommer överens om annat. Viktigt i detta fall är att lånet regleras i form av ett skriftligt skuldebrev eller en revers och att det i denna skriftliga handling framgår villkor om eventuell ränta, återbetalning och så vidare.

Tillgången och skulden tar ut varandra.

Det finns inga hinder mot att du lånar ut beloppet till din man och att han i sin tur ger en gåva till sin dotter som kan avräknas som förskott på arv. Samma sak gäller i sådant fall avseende detta lån, det förfaller till betalning när du går bort om ni inte kommer överens om annat.

Det man ska ha i beaktande när makar lånar ut pengar till varandra är att vid bodelningen, den fördelning av tillgångarna som ska ske när en make avlider eller när makarna separerar, tas lånet upp som en tillgång på din sida i bodelningen och som en skuld på din makes sida. Eftersom huvudregeln säger att ni ska dela lika på nettot så tar tillgången och skulden ut varandra. Det är därför viktigt att ni i sådant fall följer upp och gör detta lån till din makes enskilda skuld genom ett äktenskapsförord.

Annons
Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons