Annons

Katarina Wennstam:”Hur kan Zara Larsson väcka sådant hat?”

Zara Larsson har skapat starka känslor den senaste tiden.
Zara Larsson har skapat starka känslor den senaste tiden. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

**Popstjärnan **Zara Larsson är på mångas läppar denna sommar. Sjutton år och redan fullfjädrad artist och feminist. Uppenbarligen lika stolt över båda epiteten, något som gör en del (män) skogstokiga. För att riktigt sätta fyr på den snåriga skog som kallas webben så är hon inte rädd för att säga var hon står. I en bransch som har lagt munkavle på otaliga vokalisters politiska röster genom åren, är Zara Larsson både bångstyrig och modig.

Men förstås inte utan känslor. Att hatas med sådan frenesi kan inte lämna någon oberörd.

**Ibland har jag **varit tvungen att bara stanna upp, betrakta fenomenet Zara Larsson, eller snarare fenomenet Män Som Hatar Zara, och undra om jag sitter i en överhettad tidsmaskin. Är det 1920-talet, innan kvinnor fick rösträtt? Femtiotalet? Hur kan, på allvar, en ung feminist väcka sådant hat? Är det för att hon är popstjärna och antas inte ha några åsikter om någonting? Är det för att hon träffar mitt i prick?
Under Almedalsveckan backade bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke upp Larsson mot hatet och hoten.

Annons
Annons

För det är hot vi talar om. Denna sjuttonåring får tusentals kommentarer om misshandel, våldtäkt och till och med mord. Detta är inte ett kulturbråk, det är kriminalitet vi talar om. Näthatet mot kvinnor är en laglös arena. Alla vet att det är fritt fram.

Alice Bah Kuhnke är också demokratiminister, och det är just så frågan om hoten mot Zara Larsson måste ses. Det är en attack på hela demokratin att en ung kvinna som uttrycker sina åsikter ska tystas.

**Bah Kuhnke **sa till DN att hatet mot Larsson gör henne förbannad, ledsen och full av kamplust. Men låt det då inte stanna vid detta. Låt hatet bli en demokratifråga högst upp på agendan. Zara Larsson är inte ensam, andra hotade tjejer har inte vare sig hennes position eller självkänsla.

När vanliga snubbar skriver på nätet att de önskar att Zara Larsson får ett skott i pannan eller slutar i en svart sopsäck är det omöjligt att inte tänka på den andra sjuttonåriga tjej som har varit på alla löpsedlar i sommar. Lisa Holm, som ändade sitt liv som en del (män) anser att Zara Larsson förtjänar. För det är just vad de skriver till och om Zara Larsson. Dö, för att du är feminist.

Bespara mig kommentarerna om att det är skillnad på Zara och Lisa. Fundera för ett ögonblick hur det är att vara sjutton år, tjej och trött på att folk (män) säger till dig vad du ska tycka, vad du ska göra, hur du ska se ut. Hur du ska ta dig hem på kvällen, vad du får ha på dig för kläder. Oavsett om du är popstjärna eller en helt vanlig tonårstjej.

Varenda kommentar till Zara Larsson om att hon borde dö eller våldtas är ett olaga hot. Varenda tonårstjej som inte orkar göra sin röst hörd längre eftersom hon kallas hora är en förlust för ett fritt samhälle.

Jag säger det igen, det handlar om kriminalitet.

Demokratiminister Bah Kuhnke borde använda vreden och kamplusten mot den rättsapparat som är helt oförmögen att stoppa hatet och hoten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons