Annons

Så klarade sig Barack Obama – SvD betygsätter

Antalet dagar i världens mäktigaste ämbete krymper snabbt för Barack Obama och på tisdag håller han sitt sista tal i Chicago.

De åtta åren har varit fulla av både med- och motgångar, från undertecknandet av sjukvårdslagen till dödsräden mot terrorledaren Osama bin Ladin. SvD går igenom vad som hänt och hur han klarade sig.

Under strecket
Publicerad

Barack Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / APBild 1 av 2

Guantanamo.

Foto: Ben Fox / APBild 2 av 2

1 / 10

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Guantanamo.
Guantanamo. Foto: Ben Fox / AP

GUANTANÁMO

Minus

Löftet att stänga det skamliga interneringslägret på Kubas sydkust var topprioritering i valrörelsen 2008 och första dagarna i Vita huset. Men ett 60-tal fångar är kvar och något datum för nedläggning av detta dyra fängelse finns inte eftersom kongressrepublikanerna hela tiden vägrat att diskutera alternativ. Rapporter om desperation i lägret tilltar.

Annons
Annons

Efter Clintons förlust saknar demokraterna en ledare.

Foto: Cliff Owen / APBild 1 av 1

2 / 10

Efter Clintons förlust saknar demokraterna en ledare.
Efter Clintons förlust saknar demokraterna en ledare. Foto: Cliff Owen / AP

PARTIETS FRAMTID

Minus

Obamas egen popularitet har stigit på sluttampen, till 57 procent, efter att ständigt ha hovrat strax över eller under 50-strecket. Men han har inte hjälpt det demokratiska partiet som gått kraftigt bakåt i kongressen och ute i delstaterna sedan 2010. Efter Hillary Clintons förlust saknar det splittrade partiet ledare och det brådskar eftersom fler senatsplatser ska försvaras i valet 2018.

Annons
Annons

Frå en gayparad i Miami.

Foto: Lynne Sladky / APBild 1 av 1

3 / 10

Frå en gayparad i Miami.
Frå en gayparad i Miami. Foto: Lynne Sladky / AP

JÄMSTÄLLDHET

Plus

Det har skett enorma omvälvningar för i synnerhet hbtq-communityn under 2000-talet. Obamas egen syn på samkönade äktenskap ”växte fram” och Högsta domstolen undanröjde sedan alla hinder. En lag om kvinnolöner var den första som Obama satte pennan under och han tagit flera initiativ för att minska löneklyftor och diskriminering på arbetsplatserna.

Annons
Annons

Runt 20 miljoner fler amerikaner fick tillgång till sjukvård

Foto: Jon Elswick / APBild 1 av 1

4 / 10

Runt 20 miljoner fler amerikaner fick tillgång till sjukvård
Runt 20 miljoner fler amerikaner fick tillgång till sjukvård Foto: Jon Elswick / AP

SJUKVÅRD

Plus

Runt 20 miljoner fler amerikaner fick tillgång till sjukvård tack vare lagen Affordable care act från 2009. Andelen oförsäkrade är den lägsta någonsin. Republikaner som försökt krossa Obamacare ända sedan begynnelsen får nu stöd av den nye presidenten Donald Trump. Utsikterna för vårdindustrin och patienterna är mycket osäkra med risk för kaos och högre kostnader.

Annons
Annons

Obama talar till trupper i Afghanistan.

Foto: TT / NTB ScanpixBild 1 av 1

5 / 10

Obama talar till trupper i Afghanistan.
Obama talar till trupper i Afghanistan. Foto: TT / NTB Scanpix

SLUT PÅ KRIGEN

Plus-minus

Beslut om nedtrappningen i Irak hade redan fattats under president George W Bush men Obama får ändå skulden för våldet i landet av en del kritiker. För närvarande finns knappt 5000 amerikanska soldater i Irak och 8400 i Afghanistan. I summeringarna av Obamas år vid makten blir Syrien och oviljan att försvara den ”röda linjen” han drog upp största skamfläcken.

Annons
Annons

Börsen på wall Street.

Foto: Mark Lennihan /APBild 1 av 1

6 / 10

Börsen på wall Street.
Börsen på wall Street. Foto: Mark Lennihan /AP

EKONOMIN

Plus

Det verkar glömt nu, men när Obama tillträdde befann sig ekonomin i ett bottenlöst svart hål. Debatten om stimulanspaketet 2009 tystnade aldrig men bidrog troligen till en vändning. Obamas bord är väldukat med rekordlåg arbetslöshet, återhämtning på börsen, höga företagsvinster och fortsatt ledarroll för USA i sektorer han lyft fram, som it.

Annons
Annons

Obama står bakom klimatmålen.

Foto: Andy Wong / APBild 1 av 1

7 / 10

Obama står bakom klimatmålen.
Obama står bakom klimatmålen. Foto: Andy Wong / AP

KLIMATET

Plus

Den fråga där kontrasten blir störst mot efterträdaren. Obama står helt och fullt bakom FN:s klimatmål och var påskyndare av Parisavtalet. Det började redan med räddningen av bilindustrin som inbegrep hårdare avgasregler, vidare skärpning av kraven för kolindustrin, initiativ för att minska utsläppen i federala förvaltningen och satsningar på grön energi.

Annons
Annons

oroligheter i Ferguson efter att en svart man skjutits av polisen.

Foto: Jeff Roberson / APBild 1 av 1

8 / 10

oroligheter i Ferguson efter att en svart man skjutits av polisen.
oroligheter i Ferguson efter att en svart man skjutits av polisen. Foto: Jeff Roberson / AP

RASRELATIONER

Plus-minus

Miljontals amerikaner var mycket stolta 2008 över att landet brutit de vita männens segerparad. Obama undvek ofta detta brännande ämne, men några av talen, t ex i samband på 50-årsdagen av medborgarrättsmarschen från Selma till Montgomery, blev omedelbart klassiker. Debatten i polisbrutalitetens spår visar att rasdiskrimineringen förblir ett av USA:s största problem.

Annons
Annons

Obamas regerande gick trögt.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / APBild 1 av 1

9 / 10

Obamas regerande gick trögt.
Obamas regerande gick trögt. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

HOPE & CHANGE

Plus-minus

Entusiasmen efter Obamas triumf i valet 2008 var nästan påtaglig och alla hans väljare kunde slagorden ”hope”, ”change”, ”fired up, ready to go”. Men regerandet gick som alltid i det amerikanska systemet trögt och historiker kommer att gräla länge om huruvida Obama gjorde tillräckligt för att nå ut till oppositionen – eller ifall republikanerna verkligen var No-partiet.

Annons
Annons

Få rena skandaler eller övertramp under Obamas tid.

Foto: Susan Walsh / APBild 1 av 1

10 / 10

Få rena skandaler eller övertramp under Obamas tid.
Få rena skandaler eller övertramp under Obamas tid. Foto: Susan Walsh / AP

ETIK

Plus-minus

Obama vinnlade sig om att tillsätta skickliga administratörer och slutomdömet beror på vem man frågar. Få rena skandaler eller övertramp men kritiker drar fram: missförhållanden i veteransjukvården, anklagelser om politisering i skatteverket, dataintrång med stöld av personuppgifter samt justitieministerns vägran att släppa uppgifter om vapensmuggling.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons