Annons

Ylva Lagercrantz Spindler:Hur kunde detta våld fortgå mitt i svenska kulturvärlden?

Josefin Nilsson, sångare i Ainbusk, dog 2016. Nu söker systern Marie Nilsson-Lind upprättelse för henne. ”Hon fick såna sparkar och slag som aldrig läkte”, säger systern i en SVT-dokumentär.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Josefin Nilsson, skådespelare och sångare i Ainbusk singers, dog 2016, 46 år gammal. Dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” sänds på SVT den 29 mars, men finns redan nu på SVT Play.

Foto: Privat/SVTBild 1 av 1

Josefin Nilsson, skådespelare och sångare i Ainbusk singers, dog 2016, 46 år gammal. Dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” sänds på SVT den 29 mars, men finns redan nu på SVT Play.

Foto: Privat/SVTBild 1 av 1
Josefin Nilsson, skådespelare och sångare i Ainbusk singers, dog 2016, 46 år gammal. Dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” sänds på SVT den  29 mars, men finns redan nu på SVT Play.
Josefin Nilsson, skådespelare och sångare i Ainbusk singers, dog 2016, 46 år gammal. Dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” sänds på SVT den 29 mars, men finns redan nu på SVT Play. Foto: Privat/SVT

”Var var alla feminister när min Josefin försvann, bit för bit?”

Frågan ställs av Marie Nilsson-Lind, syster till sångaren och skådespelaren Josefin Nilsson som hastigt gick bort 2016, bara 46 år gammal.

Systern refererar till när Josefin Nilsson, i mitten av 1990-talet, till slut tog mod till sig och polisanmälde den man som hon hade ett förhållande med i flera år. Anmälan rörde misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud. Mannen i fråga (som inte namnges i SVT:s dokumentär) dömdes, men överklagade och fick till sist villkorlig dom, trots bevismaterial som inspelade telefonmeddelanden, brev, fysiska skador och så vidare.

Flera i kultur- och nöjesbranschen, där mannen själv är framstående, vittnar om hans våldsamhet.

Annons
Annons

Josefin Nilsson fick i sin tur titanskruvar i ryggen, till följd av krossade kotor. Därtill en skadad höft som aldrig blev bra – och obotliga skador i själen, något som vänner och kollegor vittnar om i dokumentären där systern medverkande söker upprättelse, vill förstå hur en man under så lång tid så till den grad kunde bryta ner den begåvade och levnadsglada Josefin Nilsson med det stora leendet. Men så blev det.

Efter att hon hade stått på scen och tagit emot publikens jubel från ännu en fullsatt salong stod han där i kulisserna, redo att hota, hata och trakassera henne med uttryck som ”grisfarmarfitta”, får vi veta. ”Hon fick såna sparkar och slag som aldrig läkte”, säger systern.

Att konsekvenserna för mannen ifråga inte blev mer allvarliga än en villkorlig dom är alltmer obegripligt ju längre man ser på dokumentären. Flera i kultur- och nöjesbranschen, där mannen själv är framstående, vittnar om hans våldsamhet.

Innan Josefin Nilsson gick bort hade hon påbörjat en bok som berättar om just misshandeln, för att hjälpa andra i samma situation, och som systern Marie Nilsson-Lind nu vill färdigställa. Hon läser högt ur ett samtal dem emellan som hon spelade in inför arbetet: ”Varför vill du skriva det här? ” frågar hon retoriskt. ”Därför att den här historien måste ut”, svarar systern.

Rakt upp och ner på en stol berättade hon om knytnävslag som inte går att värja sig mot.

På Länsteatern på Gotland framförde Josefin Nilsson 2015 ett utdrag ur den ännu ofärdiga boken. Hon var märkt av kroppens smärtor efter ännu en ryggoperation, med hatt på huvudet som dolde att hon på grund av posttraumatisk stress hade tappat allt sitt stora, blonda hår. Rakt upp och ner på en stol berättade hon om knytnävslag som inte går att värja sig mot, hur han spottade henne i ansiktet och med en kniv i handen kastade ur sig dödshot.

En blåsig februaridag 2016 gick hon hastigt bort, primärt till följd av ett förstorat hjärta.

Det är en omskakande dokumentär, men jag hade önskat mer av grävande journalistik än ett vänporträtt. Mer av en vinkel som belyser den stora fråga som hänger kvar i luften som ett svart tungt moln efteråt: hur kunde allt detta våld fortgå, mitt i den svenska kulturvärlden?

Dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” sänds på SVT den 29 mars, men finns redan nu på SVT Play.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons