Annons

Göran Eriksson:Hur länge kan Sabunis motståndare tiga?

Liberalerna, här representerade av partiledaren Nyamko Sabuni, röstade den 16 april nej till en motion om att införa ett lobbyistregister i Sverige.
Liberalerna, här representerade av partiledaren Nyamko Sabuni, röstade den 16 april nej till en motion om att införa ett lobbyistregister i Sverige. Foto: Tomas Oneborg

Liberalerna tiger och hoppas att lobbyistkrisen ska dö ut. Ödesfrågan för partiledningen är den här: Hur länge kan man få Nyamko Sabunis motståndare att hålla tyst?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Insynen i beslutsfattandet behöver öka. Ett steg mot detta mål är att alla lobbyister behöver förtecknas i ett obligatoriskt offentligt register”, skriver Liberalerna i en partimotion i riksdagen.

Är det här en snabb reaktion på SvD:s artiklar om Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och hennes nära samarbete med partikamrater – Lars Leijonborg och Johan Jakobsson – som också är verksamma som lobbyister? Nej inte alls, den här motionen skrevs redan i höstas.

Men är den ett uttryck för att Liberalerna tycker att det finns problem förknippade med lobbyismen, och att den behöver regleras?

Javisst är det så – i Bryssel, vill säga, för liberalernas motion handlar om EU och om hur EU:s politik kan göras mer transparent.

För inrikes bruk har Liberalerna en helt annan politik och så sent som den 16 april i år röstade partiet nej till en motion om att införa ett lobbyistregister i Sverige. Ett sådant register skulle orsaka en lång rad problem, resonerar Liberalerna och riksdagsmajoriteten i det betänkande som förordar avslag.

Annons
Annons

Det som skulle stärka demokratin i EU skulle alltså skada den i Sverige. Att vara liberal är att vara kluven, påpekas ofta, och det gäller alltså också i den här frågan.

I Sverige skulle ett register, där aktiva riksdagslobbyister och deras inkomster måste redovisas, kunna göra det lättare att spåra olika relationer. Som exempelvis om Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, har samarbetat med byrån Nordic Public Affairs och dess grundare Johan Jakobsson.

Bara mer transparens – som Liberalerna tycker är viktigt på EU-nivå – skulle också göra det svårare för Mats Persson att ”avböja” att kommentera SvD:s uppgifter om att Jakobsson fungerade som hans rådgivare. Bland annat när Liberalerna hösten 2018 skulle välja väg i regeringsfrågan.

Mats Persson förordade då Ulf Kristersson som statsminister, men förlorade och hoppade av som ekonomisk-politisk talesperson. En post han skulle återvända till efter att Nyamko Sabuni hade valts till partiledare, den 28 juni 2019.

I sitt första partiledartal i Almedalen föreslog Sabuni en elektrifieringskommission. Som SvD:s granskning visat arbetade Nordic Public Affairs för lastbilstillverkaren Scania med att ta fram förslag om just en sådan kommission.

En elektrifieringskommission blev också ett förslag i regeringens budget som presenterades i september 2019, och som Mats Persson hade varit med och förhandlat fram.

En framgång för Liberalerna, för Scania och för Nordic Public Affairs.

Man följer en plan för krishantering och hoppas att syrebrist – inga kommentarer – ska släcka elden.

Annons
Annons

Reaktionerna på SvD:s artiklar från liberala opinionsbildare har varierat från försvar av L-ledaren till något som liknar karaktärsmord. Inte sällan verkar reaktionen hänga samman med skribenternas syn på samarbete med Sverigedemokraterna – och därmed regeringsfrågan. Sabuni, liksom Leijonborg och Jakobsson, antas föredra en borgerlig regering med stöd av SD.

Men inifrån det annars debattvilliga partiet har det hittills varit dödstyst, vilket betyder att man följer en plan för krishantering och hoppas att syrebrist – inga kommentarer – ska släcka elden.

Ödesfrågan för partiledningen är hur länge man kan förmå Sabunis motståndare i partiet att tiga. Många kan ju ha andra skäl att vilja sänka Sabuni, som partiets usla opinionssiffror.

Kanske fungerar tystnadsstrategin, kanske inte, lobbyistfrågan kan bli brännbar ibland som när Finland senast bildade regering våren 2019. Då tvingades en av de Grönas representanter att hoppa av förhandlingarna, eftersom hon också jobbade på en pr-byrå.

Men det riktades kritik mot flera partier som hade utsett förhandlare som var lobbyister, eller jobbade för intresseorganisationer. Uppmärksamheten ledde till att partierna i regeringsförhandlingarna kom överens om att Finland, som första land i Norden, ska införa ett obligatoriskt lobbyistregister.

Alltså det som Liberalerna vill införa i Bryssel, men röstar nej till i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons