Annons

Torbjörn Isacson:Hur länge orkar Vestberg leda Ericsson?

En amerikansk utredning om korruption var antagligen det sista som Ericsson behövde. SvD Näringslivs avslöjande om Ericsson slår dessutom direkt mot den absoluta kärnan av svenskt näringsliv, Wallenberg- och Industrivärdensfären.

Under strecket
Publicerad

Ericsson, med vd Hans Vestberg i spetsen, synas av amerikanska myndigheter i en utredning om korruption.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Mark Lennihan/AP

Ericsson, med vd Hans Vestberg i spetsen, synas av amerikanska myndigheter i en utredning om korruption.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Mark Lennihan/AP
Ericsson, med vd Hans Vestberg i spetsen, synas av amerikanska myndigheter i en utredning om korruption.
Ericsson, med vd Hans Vestberg i spetsen, synas av amerikanska myndigheter i en utredning om korruption. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Mark Lennihan/AP

Ericsson har den senaste tiden närmast drunknat i negativa händelser och avslöjanden. Bolaget har uppenbara besvär att klara den tuffa konkurrensen. Lönsamheten är pressad, och hela strukturen på bolaget är ifrågasatt. Massiva investeringar har inte hjälpt, börsvärdet motsvarar bara hälften av de drygt 400 miljarder kronor som lagts på forskning och förvärv de senaste tio åren.

Medan aktiekursen fallit brant har toppcheferna fått dramatiskt höjda ersättningar under senare år. Både ledning och styrelse ligger på absolut toppnivå i Sverige. Anmärkningsvärt lite av de pengarna har investerats i Ericsson-aktier.

Samtidigt har vd Hans Vestberg flugit privatjet för 300 miljoner kronor under sex år, till bland annat formel 1 och fotbolls-VM. När han nyligen dessutom, mitt under brinnande förtroendekris för Ericsson, valdes till ordförande för SOK tappade många aktieägare tålamodet.

Annons
Annons

I en härva daterad kring millennieskiftet anklagades Ericsson för att använda bulvaner och misstänkta mutor i stor omfattning.

I tisdags kunde SvD Näringsliv avslöja att ännu ett stort besparingspaket ligger i korten, med personalnedskärningar på 3 000-4 000 personer. Internt ska det dessutom finnas skräcksiffror som talar om nedskärningar i storleksordningen 25 000 tjänster.

Även om en sådan manöver får kortsiktiga aktiespekulanter att jubla riskerar det att vara en medicin som smakar betydligt sämre efter ett tag.

Det senaste avslöjandet om amerikanska utredningar kring korruption lär också få långtgående följder.

Information om tvivelaktiga affärer i Ericsson har förekommit under en längre tid. I en härva daterad kring millennieskiftet anklagades Ericsson för att använda bulvaner och misstänkta mutor i stor omfattning. Sedan dess har gränserna för vad som är acceptabelt snävats in ytterligare. Och amerikanska
myndigheter drar sig inte för att börja nysta i flera år gamla händelser.

Amerikanerna har dessutom både helt andra resurser att gräva fram uppgifter än vad deras svenska motsvarigheter har, och helt andra möjligheter att därefter verkställa bestraffningar. Det kan bli en dyrköpt erfarenhet för de inblandade bolagen.

Dessutom kommer korruptionshärvan obehagligt nära både den
tidigare vd:n Carl-Henric Svanberg och den nuvarande Hans Vestberg.

Tittar man på vilka som suttit i Ericssons styrelse så blir det en studie i den högre svenska maktskolan. Här har framför allt topparna i både Wallenberg- och Industrivärdensfären trängts i styrelserummet. Ericsson är trots allt en av svenskt näringslivs kronjuveler, och en plats i styrelsen har länge fungerat som en prestigemarkör av rang. Samtidigt har det varit den plats där de båda sfärerna mötts fullt ut med den delade makten över bolaget.

Många av dem som suttit i Ericssons högsta ledning har senare flyttat över till toppositioner i andra företag, inte minst som styrelseproffs.

De missförhållanden som verkar ha pågått en längre tid riskerar med andra ord att stänka på flera av näringslivets tyngsta makthavare. Frågan är också hur länge Hans Vestberg mäktar med att med kraft och trovärdighet leda Ericsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons