Annons

Johan Wennström:Hur länge ska drevandet mot tänkare få pågå?

Den konservative filosofen Sir Roger Scruton gjorde en omtalad intervju i New Statesman.
Den konservative filosofen Sir Roger Scruton gjorde en omtalad intervju i New Statesman. Foto: Geraint Lewis/TT

Filosofen Roger Scruton blev sparkad samma dag som kritiken kom. Drevandet mot folk verksamma inom universitetsvärlden måste få ett slut. Och det kan finnas en lösning.

Under strecket
Publicerad

Det går nu knappt en vecka utan att man hör talas om en person verksam inom universitetsvärlden, främst i Storbritannien eller USA, som har störtats från sin arbetsplats eller ett prestigefyllt uppdrag efter att ha utsatts för drev i sociala medier.

Vad personerna har gemensamt är att de har diskuterat brännande samhällsfrågor på ett sätt som avviker från en snävt definierad politisk ortodoxi. För detta har de kallats sådant som pseudoforskare och rasister, och på kort tid har deras uppdragsgivare givit vika och stämt in i kören.

Som regel har det inte funnits något förgripligt i dessa tänkares uttalanden, böcker eller granskade forskningsartiklar, endast resultat och åsikter som naturligtvis både kan och bör diskuteras. I brist på konkreta ”bevis” har drevkarlarna dock inte dragit sig för att suggerera fram en bekräftelse på latent fördomsfullhet.

För att förhindra fler liknande händelser, har historikern Niall Ferguson uppmanat akademiker och skribenter som värnar yttrandefriheten att bilda en motsvarighet till Nato.

Annons
Annons

Ett belysande exempel rör den konservative filosofen Sir Roger Scruton, som har skrivit ett femtiotal böcker om bland annat modern konst och kultur och västvärldens förhållande till islam. I vintras utsågs han till ordförande för en statlig kommission i Storbritannien med mandat att utveckla en ny bostadspolitik, men för några veckor sedan drogs utnämningen tillbaka efter ett ovanligt intensivt Twitter-drev.

I en intervju med tidskriften New Statesman resonerade han om begreppet islamofobi, Kinas kontroll av sina medborgare och den ungerske finansmannen George Soros (vars universitet Scruton har försvarat från nedläggning av Viktor Orbáns regering). Så som hans kommentarer återgavs lämnade de utrymme för en ogenerös läsare att tolka dem som nedsättande mot muslimer och kineser och i linje med Orbáns kritik av Soros.

Uppmaningarna om att avskeda Scruton fortplantade sig snabbt på Twitter och redan samma eftermiddag meddelade den konservativa regeringen att det var verkställt. Journalisten som stod bakom intervjun sågs triumfatoriskt halsa ur en champagneflaska på Instagram.

Det hela var över på mindre än en dag.

Nyligen läckte det ut en bandupptagning av hela intervjun, som New Statesman först vägrade släppa. Den visade att kompletterande citat, som uppenbarade hur illvilligt Scruton hade tolkats, var bortklippta. Trots detta, och trots att det nu är New Statesman som har en skandal på halsen, har Scrutons anseende tagit skada.

Som någon som är god vän med och uppskattar Scruton beklagar jag det, men det är beklagligt vem som än drabbas. Även flera forskare på vänsterkanten har råkat illa ut i hätska drev.

För att förhindra fler liknande händelser, har historikern Niall Ferguson uppmanat intellektuella och skribenter som värnar yttrandefriheten att bilda en motsvarighet till Nato. En obefogad attack på en av oss, bör hädanefter betraktas och bemötas som en attack på oss alla, menar han.

Det är ett tankeväckande förslag för att bygga motståndskraft mot det växande fenomenet att karriärer ödeläggs på falska premisser.

Till detta Nato för svalka och eftertanke bör det genast bildas en svensk underavdelning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons