Annons

Andres Lokko:Idol 2017: Hur många kattungar måste dö?

Det är säsongsfinal i ”Idol” under fredagskvällen.
Det är säsongsfinal i ”Idol” under fredagskvällen. Foto: Damian Dovarganes/AP och Henrik Montgomery/TT

Kultur är inte fastighetsmäkleri, vapenexport eller idrott. Ändå försöker man få oss att tro att musik bör mätas så som marknaden dikterar: den som tjänar mest vinner!

Under strecket
Publicerad

Varje gång någon delar den där lilla Spotify-listan med ens mest spelade musik från det gångna året dör en nyfödd kattunge. Eller, rättare sagt, den blir brutalt skjuten i ögat med ett armborst.

Jag har därför sedan något år nu raderat Spotify från alla mina maskiner och ersatt det med en annan streamingtjänst.

Litegrann för att inte ännu en liten kattunge ska våldsmördas i ansiktet. Men mest eftersom det inte finns någon statlig musikstreamingtjänst som likt en rockens socialstyrelse erbjuder medborgarna den korrekta house eller jazzfunk som enligt en extremt snobbig liten panel – helst, givetvis, ledd av mig eller Karin Dreijer – är bäst för dem.

Så i aningen lönlös väntan på det håller jag mig bara borta från just Spotify av ungefär samma skäl som jag alltid försöker köpa böcker från aningen mer oberoende återförsäljare än Amazon.

Det finns förstås ett ekonomiskt skäl till att de här kvantitetslistorna från Spotify utgör ett samtidskonsensus: ska musikindustrin åter få lika höga saldobesked som de hade för länge sedan så måste den gemensamt se till att vi mangrant omfamnar den här, eh, filosofin.

Annons
Annons

Därför gör man sitt yttersta för att få oss att tro att kultur, fastighetsmäkleri och vapenexport kräver en identisk mätningsmetodik: den som tjänar mest vinner! Etik och moral har inget här att göra!

Det verkar dessutom gå alldeles utmärkt. Vi gör ju som marknaden dikterar.

Men en rostad macka med hushållsost är vinnaren som den kylskåpets svar på Ed Sheeran den är.

Om vi applicerar den här uppenbarligen accepterade metoden för kvalitetsmätning på andra konstyttringar så bör den rostade mackan med hushållsost utses till Årets matupplevelse, eftersom det ju var den vi under 2017 åt oftast. Alltså måste den ju då också ha varit godast. Tätt följt av en skål med yoghurt på andra plats samt en grillad med bröd på bronspallen.

Men en rostad macka med hushållsost är vinnaren som den kylskåpets svar på Ed Sheeran den är.

Och om någon frågar dig – eller valfri litteraturkritiker – vad du anser vara Årets bästa roman så väljer du givetvis den du har läst flest gånger.

Resonemanget är således ganska svårt att smärtfritt applicera på andra kulturyttringar än just musik.

Men vill vi undvika att rocken i alla dess former ska behandlas som vore den en idrottsgren, så ter sig offentliga avrättningar av fluffiga kattungar med armborst som den mest effektiva protesten.

Passande nog skrivs detta några få timmar innan säsongsfinalen av det svenska tävlingsprogrammet ”Idol”. Jag har därför fyllt en flyttkartong med jätteluddiga kattungar. Den står – vagt jamande – i min hall här på Gullmarsplan. Snart tar jag med mig flyttkartongen och mitt armborst till Globen och så harpunerar jag demonstrativt en bunt kattungar i ögat för varje Ed Sheeran-cover de återstående ”Idol”-deltagarna framför.

Så går det om ni inte släpper den obehagliga – till och med farliga – synen på kultur som någon slags idrott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons