Annons

Jenny Nordberg:Hur många pedofiler rymmer katolska kyrkan?

BOSTON | Den katolska kyrkan har aldrig framstått mer som en global organiserad pedofilring än just nu. Påven krävs personligen på svar, och i USA tar allt fler åklagare beslut om att decennier av mörkläggning, hemligheter och misstänkta övergrepp äntligen ska undersökas.

Under strecket
Publicerad

Påve Franciskus har kallat till ett globalt möte för att diskutera prästers pedofili inom kyrkan och vad som eventuellt kan göras åt det.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Påve Franciskus har kallat till ett globalt möte för att diskutera prästers pedofili inom kyrkan och vad som eventuellt kan göras åt det.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Påve Franciskus har kallat till ett globalt möte för att diskutera prästers pedofili inom kyrkan och vad som eventuellt kan göras åt det.
Påve Franciskus har kallat till ett globalt möte för att diskutera prästers pedofili inom kyrkan och vad som eventuellt kan göras åt det. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Vilken fin skoluniform hon har”, sade jag i ett försök att vara social.

Hennes mamma och jag stod och väntade på att betala, medan den kanske 7-åriga dottern fortfarande stod med huvudet inne i läskkylen och valde, i skotskrutig kjol och liten bandkantad mörkblå kavaj, med högt uppdragna knästrumpor i svarta skor med slejf. ”Pro aris et focis” stod broderat på bröstfickan. För Gud och Land, eller altare och hem, mer specifikt. En helt normal outfit och motto för en elev i katolsk flickskola. En helt normal skola att gå i, vare sig man är från en katolsk familj eller inte.

I det väldigt vita och väldigt irländska Boston är det svårt att undkomma vardagliga inslag av den katolska kyrkan varhelst man går. Katedraler tornar upp sig, och man går emellanåt rakt in i allvarsamma parader som hyllar ett visst helgon. Dagis, skolor, universitet och ålderdomshem är uppkallade efter desamma och drivs av kyrkans medarbetare. Välgörenhetsorganisationer samlar in pengar till fattiga över hela världen i katolicismens namn. Ålderstigna nunnor i svartvita huvuddok och de där små runda glasögonen som alla tycks ha, åker buss och står i kö på Starbucks. När de senast undersökte religionstillhörighet hos invånare i delstaten, för nästan tio år sedan, sade sig varannan som bor här tillhöra kyrkan.

Annons
Annons

Men den här hösten är det inget vidare att vara katolik.

I mitten av augusti släpptes en grand jury-undersökning ledd av en åklagare i Pennsylvania, full av sådant som ögonen helst aldrig ville ha läst. Den innehåller detaljerade beskrivningar av hur mer än 300 präster våldtog och utnyttjade minst tusen barn under flera årtionden inom katolska församlingar. Prästerna producerade till och med barnporr i kyrkan. De gjorde barn gravida och skickade iväg dem för att genomgå illegala aborter. De sade sig utföra läkarundersökningar på barn för att tafsa på dem så mycket som möjligt.

Sedan skrämde de barnen till tystnad.

”Alla offer avfärdades av kyrkans ledare, som föredrog att skydda förövare och deras institutioner över allt annat. Präster våldtog små pojkar och flickor och de Guds män som var ansvariga gjorde ingenting – de gömde allt”, står det i rapporten.

Så vad hände då när den publicerades?

Katolska kyrkan hade redan gjort sitt allra bästa för att motarbeta den och försöka få offer att inte vittna. De ville absolut inte att namn på präster skulle publiceras. Offrens namn fick gärna skrivas ut – förstås – men det var viktigt att inget skulle få kränka prästerna. De hade ju ändå gjort så mycket bra, och varför skulle de få sina liv och rykten förstörda? Sannolikheten att de skulle vara oskyldiga – att åklagaren fått precis allt om bakfoten och att alla som pekat ut dem ljugit eller var sinnesförvirrade – var ju ändå hyggligt stor, argumenterade kyrkan.

En ihålig men ihärdig retorik som känns väl igen från när betydligt mindre heliga män pekas ut av ett stort antal offer.

Annons
Annons

Det fortsatte i samma anda: Det hölls söndagsgudstjänster där präster talade om hur det givetvis var hemskt om något faktiskt skulle ha hänt, men att kyrkan var annorlunda nu och sådant förstås inte förekommer längre. Nej, nej. Om någon präst långt tillbaka i tiden händelsevis gjort något som ”missförståtts” av barn hade de ändå förändrats och förbättrats vid det här laget. Det var som om prästerna funnit Gud på gamla dar, ungefär.

Det har snart gått sexton år sedan Boston Globe publicerade sin undersökning om katolska präster som systematiskt våldtog barn under många år, och sedan dess har många fler katolska församlingar i USA avslöjats med liknande kriminell verksamhet som fått pågå helt ostört. Det finns tiotusentals offer som säger sig ha varit utsatta, i USA och utomlands.

Minst sex delstater, inklusive New York, ska nu också göra samma sak som Pennsylvania: Den katolska kyrkans förehavanden när det gäller barn, som har lämnats ifred under så många år, ska grundligt vändas ut och in. Många tusentals fler människor – många som är vuxna idag – ska intervjuas i detalj om vad de har varit med om.

Och ifrågasättas.

För den katolska kyrkan tycks dock anse sig vara större och mäktigare än tiotusentals offer för sexuella övergrepp och 45 000 katolska kvinnor som har skrivit under ett brev till påven där de kräver svar på vad han visste, och när. Det där med att vända andra kinden till är ju inte riktigt kyrkans grej. I veckan lade påve Franciskus istället fram den kreativa teorin att det kanske är djävulen själv som ligger bakom alla avslöjanden om kyrkan.

Annons
Annons

Och i helvetet tycks det vara mycket att stå i.

I Tyskland släpps i dagarna en utredning som redovisar 3677 övergrepp inom katolska församlingar fram till så sent som 2014. Och då är det ändå den katolska kyrkan som undersökt sig själva där, så siffrorna får med den bästa välvilja ändå förmodas vara i underkant. Det vänder sig i magen för varje ny undersökning, och varje nytt avslöjande, i varje nytt land – men är någon egentligen förvånad längre?

Nu – 2018 – har i alla fall Franciskus kallat till ett globalt möte för att diskutera prästers pedofili inom kyrkan och vad som eventuellt kan göras åt det. Att slopa traditionen att präster ska leva i celibat har föreslagits som ett sätt att ändra kulturen, men man kan inte låta bli att undra om det verkligen är celibat som gör dem till pedofiler, eller om katolska kyrkan helt enkelt är dit pedofiler söker sig – för att få tillgång till offer.

Under tiden minskar antalet amerikanska katoliker för varje år som går, trots att latinamerikaner, som till största delen är trogna katoliker, ökar. Det är snart dags att be för kyrkan, för den som känner sig manad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons