Annons

Hur mycket får jag när min brors änka avlider?

Fri förfoganderätt innebär att en arvinge kan sätta sprätt på arvet. Hur mycket av egendomen som finns kvar har betydelse för eventuella efterarvingar. Advokat Caroline Elander Knip svarar på läsarnas frågor om familjerätt och arvsrätt.

Publicerad
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Min avlidne bror fick av föräldrarna, som enskild egendom, en fastighet och aktier. Han var gift men fick inga egna barn. Änkan har en dotter från tidigare äktenskap, men ingen adoption har skett och inget testamente efter brodern finns. I bouppteckningen står jag som efterarvinge.

Om änkan avlider före mig, ärver då dottern och jag som jämbördiga arvingar? En jurist sade att jag skulle ärva cirka 70 procent av kvarvarande delar på grund av den enskilda egendomen.

Vad gäller?

Annons

När din brors hustru har avlidit säger huvudregeln att du ska erhålla hälften var av de totala tillgångarna.

Caroline Elander Knip: När din bror avled ärvde hans hustru honom med så kallad fri förfoganderätt. Detta innebär att hon fritt kan förbruka egendomen men att hon inte genom testamente kan ge bort den till någon annan. Eftersom du är din brors legala arvinge är du mycket riktigt hans efterarvinge, förutsatt att era föräldrar inte är vid liv.

När din brors hustru har avlidit säger huvudregeln att du, som efterarvinge efter din bror, och din brors hustrus barn, som barn efter hustrun, ska erhålla hälften var av de totala tillgångarna.

Fanns det i äktenskapet mellan din bror och hans hustru ett äktenskapsförord som säger att viss egendom ska vara enskild eller har någon av dem erhållit arv, gåva eller testamente med förbehåll om att det ska vara mottagarens enskilda egendom blir dock fördelningen annorlunda.

Hur stor del som du ska ärva och hur stor del som din brors hustrus dotter ska ärva avgörs genom att räkna ut hur stor del av de totala tillgångarna, det vill säga hans och hans hustrus tillgångar, som utgjorde din brors tillgångar vid hans dödsfall. Utgjorde hans tillgångar 70 procent av de totala tillgångarna vid hans dödsfall så är det 70 procent av tillgångarna efter din brors hustru som du ska erhålla. Resterande 30 procent tillfaller då hustruns dotter.

Det går inte för mig att besvara frågan om den beräkning som juristen presenterat för dig stämmer eftersom jag inte har sett bouppteckningen efter din bror. Juristen synes dock ha rätt tankesätt. Förekomsten av enskild egendom på din brors sida påverkar hur stort del av arvet som du ska få när hans hustru avlider.

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons