Annons
Ledare

Maria Ludvigsson:Hur mycket nyliberalism tål SD?

Gillar SD Assar Lindbeck?
Gillar SD Assar Lindbeck? Foto: LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet/TT

Samarbete beror på innehållet.

Under strecket
Publicerad

Det finns sådant som förenar konservativa och vänstern. Bland annat vill man med statens styrmedel få folk att leva på ett visst sätt. Är det inte vänsterns krav på fullt utbyggd offentlig barnomsorg, så är det de konservativas krav på sänkt skatt för dem som är gifta och har barn.

Men mest av allt förenas man just nu i en önskan om ett så kallat konservativt block, som ska bestå av M, SD och KD.

För vänstern vore det perfekt att peka på de konservativa som liberalers antites. De skulle enkelt kunna buntas ihop med Orban och annat tarvligt. (Ingen var gladare än Sjöstedt när KD:s Sara Skyttedal i en intervju inte kunde välja mellan Orban och Macron.) Och Socialdemokraterna vinner varje gång borgerligheten splittras.

Moderata studentföreningen Heimdal i Uppsala skriver på debattplats (SvD 13/11) en ”vad var det vi sa-text” och rekommenderar ett förbund mellan M, SD och KD.

Dessa skulle enligt Heimdal ”kunna driva en mer utpräglad högerpolitik, när mittenpartierna hakats av och i stället blivit Socialdemokraternas huvudvärk”.

Annons
Annons

Det är möjligt att det ligger något i debattexten. Men. De mittenpartier som ska ”hakas av” är oumbärliga för ett borgerligt politiskt innehåll. Inget parti är lika marknadsliberalt i sin ekonomiska politik som Liberalerna, och Centerpartiet är det enda parti som, på denna sida millennieskiftet, utmanat det gamla Sveriges korporativism. Dessa båda behöver i sin tur en värderingsmässig hemvist i borgerligheten.

Den enda rimliga anledningen för M att göra upp med andra partier än allianspartierna är det sakpolitiska innehållet.

Låt säga att SD visade marknadsliberala reflexer i klass med Assar Lindbeck och gick med på en borgerlig överenskommelse där hyresregleringar och annat som cementerar bostadsmarknaden fasades ut.

Eller säg att grundavdraget föreslogs höjas till 100 000 kronor per år och M, C, L, KD tack vare SD fick majoritet för detta i riksdagen.

I båda fallen vore samarbete, koalitioner, kaffemöten, fototillfällen, middagsbjudningar – vad ni vill – med SD rätt och värdefullt.

Det är innehållet som spelar roll. Dels för dem som ingår överenskommelsen, men framför allt för oss som röstat för en borgerlig reformpolitik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons