Annons

Emma Frans:Hur rädda ska vi vara för terrordåd?

Terrorism får stor uppmärksamhet i nyhetsrapporteringen. Men har attentaten faktiskt ökat i antal? Det beror på vilken del av världen vi synar.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TT

Alla minns vi nog var vi befann oss den 7 april 2017. Jag hade ätit en sen lunch med en vän i centrala Stockholm och passerade Åhlénshuset ungefär fem minuter efter terrorattacken på Drottninggatan. Händelsen för exakt ett år sedan skakade hela Sverige, även om många nog var inställda på att någon typ av terrordåd skulle drabba oss förr eller senare.

Orsaken till denna föraning är att vi under en längre tid fått höra talas om ett stort antal terrordåd i vår omvärld. Jag brukar tjata om att vår världsbild i stor utsträckning påverkas av det vi hör talas om via nyhetsrapporteringen, och att ökad rapportering inte behöver reflektera en ökad förekomst. Gäller detta även terrordåd, eller kan vi se en faktisk ökning av terrorismen i världen?

Annons
Annons

Det finns ingen universell definition av terrorism, men begreppet handlar i huvudsak om avsiktliga våldshandlingar eller hot om våld i syfte att bedriva politisk påverkan. Om vi utgår från denna definition och tittar på förekomsten över tid visar statistiken att antalet terrordåd i världen ökat de senaste decennierna, men i de flesta delar av världen är terrorism alltjämt ovanliga händelser. Istället sker de flesta terrordåd i särskilda länder eller regioner som kännetecknas av instabilitet (1).

I Västeuropa hade vi fler terrordåd på 1970- och 1980-talet jämfört med i dag.

Terrorism är inget nytt fenomen, men förekomsten av terrordåd i världen har ökat efter 11 september-attackerna år 2001 som efterföljdes av den USA-ledda invasionen av Afghanistan och Irak. Efter dessa händelser har det också skett en förändring vad gäller var i världen terrordåden oftast sker.

En undersökning som listade de länder med flest terrordåd i världen mellan åren 1970 och 2001 respektive åren 2001 och 2008 visade att terrordåden före 2001 oftast skedde i Sydamerika och Asien. Listan toppades då av Colombia, Peru och El Salvador. Den senare perioden var istället Mellanöstern dominerande, med Irak på en tydlig förstaplats (2).

I vissa delar av världen ser vi dock en annan typ av utveckling. I Västeuropa hade vi fler terrordåd på 1970- och 1980-talet jämfört med i dag (3). Under dessa årtionden var det vanligt med terrordåd utförda av exempelvis den baskiska separatistgruppen ETA eller IRA, Irländska republikanska armén (4).

Även om vi ser en ökning av antalet terrordåd i världen kan det vara värt att påpeka att terrordåd trots allt är relativt ovanliga händelser. År 2010 dog 13 000 personer till följd av terrorism, ett antal som är lågt i jämförelse med andra typer av våldsorsakade dödsfall, och endast en procent av dessa dödsfall skedde i Europa (1). Risken att dö i ett terrordåd är med andra ord väldigt liten, särskilt för den som lever i ett land som Sverige.

Trots den globala ökningen är risken att dö i en terrorattack väldigt liten.

Sammanfattning:

De senaste decennierna har antalet terrordåd i världen ökat, men i vissa delar av världen – till exempel Västeuropa – sker det faktiskt färre terrordåd nuförtiden jämfört med för några decennier sedan. Trots den globala ökningen är risken att dö i en terrorattack väldigt liten, även om den ibland känns påtaglig på grund av den flitiga nyhetsrapporteringen vid denna typ av händelser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons