Annons

”Hur skyddar jag min egendom från hans barn?”

Påverkas samboegendomen av ett gemensamt lån? Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, avråder veckans frågeställare från att använda sin fastighet som säkerhet.

Publicerad
Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.
Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor. Foto: Illustration: Thomas Molén

Fråga: Jag köpte en egen fastighet kontant helt utan lån. Sex år senare träffade jag min sambo, som då flyttade in hos mig. Jag står för alla kostnader avseende fastigheten. Vi har båda vuxna barn sedan tidigare förhållanden, men inga gemensamma.

För två år sedan köpte vi en husbil, som vi delvis bekostade med att ta ett bolån, som vi betalar av gemensamt. På tidigare förfrågan hos advokat, innan husbilsköpet, behövde jag inget göra för att säkerställa att min sambos barn inte kunde ha några som helst krav på del i min fastighet vid hans eventuella bortgång, enligt sambolagen. Är nu orolig för att den situationen har ändrats i och med husbilsköpet

Har jag rätt i min oro? Och i så fall, vad kan vi göra för att skydda min egendom från hans barn?

Annons

Du bör därför överväga om det inte finns någon annan säkerhet som ni kan använda för detta lån.

Caroline Elander: Av din fråga framgår det att du köpte fastigheten flera år innan du träffade din nuvarande sambo. Fastigheten köptes således inte under er pågående samborelation och inte heller i syfte att ni skulle bo i fastigheten tillsammans.

Din fastighet utgör av dessa anledningar inte samboegendom enligt sambolagen då det endast är bostad och bohag – alltså möbler, husgeråd och dylikt – som har köpts för att samborna ska använda dem gemensamt som ska delas lika mellan samborna när samboförhållandet upphör.

Förutsatt att det inte finns andra omständigheter som jag inte känner till behöver du därför inte vara orolig för att din sambo eller dennes arvingar ska göra gällande att de ska ha rätt till halva fastighetens värde vid en eventuell separation eller dödsfall.

Jag uppfattar dig dock som att ni har tagit ett gemensamt lån på husbilen och att detta lån har din fastighet som säkerhet. Detta innebär att om ni inte betalar räntor, avgifter och eventuella amorteringar på detta lån som överenskommet med banken har banken rätt att mäta ut din fastighet för betalning av lånet.

Det är du som vid din sambos bortgång måste visa hans arvingar att det aktuella lånet inte hör till fastigheten utan till er husbil.

Du bör därför överväga om det inte finns någon annan säkerhet som ni kan använda för detta lån, i annat fall riskerar du att vid en eventuell separation behöva betala hela lånet själv för att undvika en utmätning av din fastighet.

Det ska också tas i beaktande att det är du som vid din sambos bortgång måste visa hans arvingar att det aktuella lånet inte hör till fastigheten utan till er husbil. I annat fall riskerar du att din sambos del av denna skuld inte upptas i din sambos bouppteckning, den förteckning av tillgångarna och skulderna som enligt lag ska ske efter någons bortgång, och inte återbetalas till banken.

Annons
Annons
Annons

Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.

Foto: Illustration: Thomas Molén Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons