Annons

”Lätt att glömma bort det som sparform”

Experternas råd när vinterns börsfrossa summeras: Tryck inte på säljknappen direkt, då riskerar du att missa uppgången. Men håll koll på vilka pengar du vill kunna använda i närtid och vilka som sparas till pensionen.

Under strecket
SvD Näringsliv
Uppdaterad
Publicerad

Frida Bratt.

Foto: NordnetBild 1 av 4

Johanna Kull.

Foto: Erik Simander/TT Bild 2 av 4
Foto: Anders WiklundBild 3 av 4

Joakim Bornold.

Foto: Daniella BacklundBild 4 av 4

Frida Bratt.

Foto: NordnetBild 1 av 2

Johanna Kull.

Foto: Erik Simander/TT Bild 2 av 2
Frida Bratt.
Frida Bratt. Foto: Nordnet

Rejält fallande aktiekurser i slutet av förra året gjorde att svenskarnas nettoförmögenhet, tillgångar minus skulder, var lägre i slutet av 2018 än ett år tidigare.

Nedgången i hushållens förmögenhet under fjärde kvartalet var den största som uppmätts på åtminstone 23 år, så länge banken SEB släppt sin sparbarometer.

Totalt försvann 595 miljarder kronor från hushållens nettoförmögenhet under fjärde kvartalet och landade vid årets utgång på 15 393 miljarder kronor.

Johanna Kull.
Johanna Kull. Foto: Erik Simander/TT
Annons
Annons
Foto: Anders WiklundBild 1 av 1

Avanzas sparekonom Johanna Kull menar att det är naturligt att hushållens förmögenhet föll i slutet av fjolåret med tanke på den branta nedgång som skedde då på världens börser.

– Att då per automatik trycka på säljknappen är en rent ut sagt dålig strategi som snarare leder till att vi hamnar snett i tajmingen och säljer som mest efter en större nedgång medan vi köper som mest efter en långvarig börsuppgång.

Vad bör den som sparar göra?

– Ha en tydlig sparplan och håll dig till den. Månadsspara och försök att inte oroa dig över börsens kortsiktiga krängningar, de spelar mindre roll så länge du har ett brett väldiversifierat sparande och en lång tidshorisont.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt uppmanar till att hålla huvudet kallt.

– När börsen skakar ska man försöka att inte röra exempelvis sitt långisktiga sparande, som pensionspengar, även om man svettas. Fokusera istället på att göra bra val med låga avgifter.

Foto: Anders Wiklund

Ska man låta allt sparande vara som det är?

– Nej. Sparande på kort sikt ska du ha på sparkonto, den som har det på börsen bör sälja av, men det skulle jag säga alla dagar.

– De som sparar på medellång sikt behöver skaffa sig en uppfattning om vad man tror om börsen framöver. Börsen har stigit i år men ingenting har ändrats till det bättre vad gäller konjunkturutsikterna. Och en lösning på handelskonflikten mellan USA och Kina tror jag i mångt och mycket nu kan vara inprisad. Nu kommer mycket handla om hur centralbankerna agerar.

Annons
Annons

Joakim Bornold.

Foto: Daniella BacklundBild 1 av 1

Vad bör spararen göra då?

– Hitta en risknivå i som man känner sig bekväm med. Ett sätt kan vara att behålla en del aktier men komplettera med tillgångar som inte korrelerar med börsen, exempelvis räntefonder, råvaror eller hedgefonder. Även amortering är en sparform som är lätt att glömma bort, säger Frida Bratt.

Joakim Bornold.
Joakim Bornold. Foto: Daniella Backlund

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, menar att det som sparar bör försöka hitta sin personliga risknivå.

– Jag tror tyvärr att många agerar mer på känsla än förnuft när det kommer till sina placeringar. Risken är att många som sålde under december missade den uppgång som vi haft nu.

Hur bör den som sparar tänka?

– Mitt bästa spartips är att hitta en långsiktig strategi kring sitt sparande som håller i alla börsklimat. Att försöka tajma och hoppa in och ut ut aktiemarknaden är svårt för att inte säga omöjligt, säger Joakim Bornold.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons