Annons

Hennes make dödades i dådet: ”Var mitt allt”

Att mista sin far har drabbat sönerna hårt, berättar hustrun till den 41-årige britt som miste livet i attacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Arkivbild.
Att mista sin far har drabbat sönerna hårt, berättar hustrun till den 41-årige britt som miste livet i attacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Hustrun till den 41-årige britt som miste livet i attacken beskrev en gränslös sorg och smärta som drabbat familjen när förhören i förhandlingen om lastbilsdådet på Drottninggatan i dag gick in på sin sista dag.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Hennes make blev ett av dödsoffren i terrordådet den 7 april i fjol. För rätten beskrev hon hur mycket maken betytt för henne och de två sönerna, i dag fem och åtta år gamla.

– Han var min livskamrat. Vi hade drömmar och planer för framtiden. Han har varit mitt allt, berättar hon.

Dagen för attacken beskriver hon som den värsta i sitt liv. Hon hade precis sagt hejdå till maken och sonen, som skulle till Drottninggatan, och satt sig på ett tåg till Örebro när nyheten om terrordådet kom.

Under tårar beskriver hon det fasansfulla i att under flera timmar inte veta vad som hänt ens närmaste i livet.

– Jag har aldrig känt en sådan skräck i hela mitt liv. Det var en skräck i kroppen som paralyserade mig.

Sonen återfanns samma dag, men beskedet om vad som hänt med maken dröjde till kvällen därpå.

– Då ville jag inte ens existera, säger hustrun.

Att mista sin far har drabbat sönerna hårt, berättar hon.

– Han var en väldigt cool och rolig pappa. En sådan man är stolt över. Han hade liksom livsglädjen. Han bara längtade efter att pojkarna skulle bli så pass stora att han skulle kunna spela fotboll med dem.

Det gör ont i hjärtat att den äldste sonen nu är precis i den åldern, säger hon.

Det är tunga och svåra känslor i rättssalen under hela förhöret. Hustrun återkommer till makens död som en ”enorm förlust” för familjen.

Innan de sade farväl den dagen pussade han henne, och hon säger att hon fortfarande kan känna hans läppar mot sina.

– Det har alltid varit han och jag. Att inte kunna dela kärleken för våra barn och deras framsteg med honom, och vara ensam med allt, det är fruktansvärt, säger hon.

Rakhmat Akilov närvarade inte i rättssalen när hon förhördes.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons