Annons

Rebellen: ”Inget bra tecken på att någon vill ha fred”

Fredssamtalen om Jemen präglades av misstänksamhet den första dagen. Det menar en av medlemmarna i huthiernas delegation som kommit till Sverige.

– Striderna eskalerar just nu kring Hodeida. Det är inget bra tecken på att någon vill ha fred, säger Abdul Malik al-Hajry till SvD.

Under strecket
Publicerad

Abdul Malik al-Hajry tillhör delegationen från Ansar Allah, eller huthirebellerna som de också brukar kallas.

Foto: Jesper Sundén

Abdul Malik al-Hajry tillhör delegationen från Ansar Allah, eller huthirebellerna som de också brukar kallas.

Foto: Jesper Sundén
Abdul Malik al-Hajry tillhör delegationen från Ansar Allah, eller huthirebellerna som de också brukar kallas.
Abdul Malik al-Hajry tillhör delegationen från Ansar Allah, eller huthirebellerna som de också brukar kallas. Foto: Jesper Sundén

Ingen har trott att fredssamtalen mellan huthirebellerna – eller Ansar Allah som deras rörelse egentligen heter – och den av omvärlden erkända regeringen skulle bli lätta. Men när SvD träffar huthiern Abdul Malik al-Hajry efter den första dagens samtal ger han trött och lite irriterat uttryck.

– Den andra sidan säger att vi genomförde en kupp, men inga kuppmakare kan under fyra år stå emot en koalition som har stöd av USA och massor med dollar. Det går inte om man inte har stöd av folket, säger han och suckar.

Det kan förstås ligga något i det, men samtidigt var det med våld som huthierna tog makten i huvudstaden Sanaa 2014. Året därpå antog FN en resolution om att huthierna skulle lämna alla områden de tagit över och överlämna kontrollen till den av omvärlden erkända regeringen. Det gäller fortfarande.

Annons
Annons

Men kanske är resolutionen inte den bästa utgångspunkten om man vill få slut på striderna och minska lidandet i Jemen. 

Legitimiteten för den regering som omvärlden erkänner är inte heller helt självklar. Dess president, Abd Rabbu Mansur Hadi, avgick i början av 2015, strax innan hans mandat skulle ta slut. Senare hävdade han att inte alls avgått. I dag är fortfarande president, trots att hans mandattid gick ut för länge sen.

För Abdul Malik al-Hajry är en förutsättning för fred att även huthiernas regering erkänns som legitim.

Trots viss besvikelse har han hopp om sitt hemland.

– Överenskommelsen om fångutväxlingen är en bra början. Vi är öppna för att diskutera alla möjliga humanitära förbättringar för folket. 

Abdul Malik al-Hajry är dock bekymrad över vad han beskriver som eskalerande strider i hamnstaden Hodeida, som kontrolleras av huthierna. Det är inget bra tecken på att den andra sidan vill ha fred.

Han är också oroad över att koalitionen i Hodeida använder sig av en milis kallad ”Jättarna”, som delvis består av al-Qaida-terrorister.

– De slåss av religiösa skäl, ­säger han.

Som Abdul Malik al-Hajry ser det är en samlingsregering den bästa lösningen för landet. Men resan dit är lång. Samtalen i Sverige är i bästa fall de första stegen på vägen dit.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons