Annons

Rebeller i Jemen släpper fångar efter attack

Räddningsarbetare gräver fram kroppar efter ett saudisklett flyganfall mot staden Dhamar i Jemen. Arkivbild.
Räddningsarbetare gräver fram kroppar efter ett saudisklett flyganfall mot staden Dhamar i Jemen. Arkivbild. Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Huthirebellerna i Jemen, som är allierade med Iran, ska släppa 350 fångar.

Beskedet kommer kort efter det att rebellerna sagt sig ha gripit "tusentals" soldater i en attack mot saudiskledda styrkor.

Under strecket
TT
Publicerad

Tre av fångarna kommer från Saudiarabien och frisläppandet är en del av överenskommelsen som slöts under fredssamtalen i Stockholm i december, säger företrädaren för huthiernas kommitté för fängelsefrågor, Abd al-Qadir al-Murtada, till rebellernas tv-kanal al-Masirah.

– Vårt initiativ bevisar vår trovärdighet när det gäller genomförandet av Sverigeavtalet, säger al-Murtada.

Personerna som ska släppas fria stod på en lista som är en del av överenskommelsen om utlämning av fångar mellan Jemen och Saudiarabien, enligt al-Masirah.

Beskedet kommer bara en dag efter det att rebellerna sagt sig ha dödat tiotals soldater och tillfångatagit "tusentals" soldater, varav flera officerare, vid gränsen mellan Jemen och Saudiarabien. Videofilmer som släppts av huthierna visar tillfångatagna soldater och brinnande militärfordon. Men deras äkthet har inte bekräftats av Riyad.

Internationella Röda korskommittén bekräftar att 290 jemenitiska fångar släppts under måndagen. 42 av dem överlevde ett luftangrepp mot staden Dhamar tidigare i september, skriver hjälporganisationen i ett uttalande.

Kriget i Jemen, där Huthirebellerna strider mot en saudiskledd allians, som stöder regeringssidan i kriget, har lett till vad FN kallat världens största humanitära kris. Livsmedelsförsörjning och medicinsk infrastruktur har kollapsat och kolera och svält plågar landets befolkning. Fler än 10 000 civila har dödats i striderna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons