Annons

HV71 vann ännu ett Smålandsderby

En fullsatt arena, 5 750 åskådare, hade bänkat sig för att se ännu en kamp om epitetet ”bäst i Småland”.

Växjö såg ett tag ut att vara på väg att hämta i kapp ett stort underläge, men HV71 höll undan till seger med 4–2 i SHL.

– Roligt att spela Smålandsderby som lockar folk, vi gjorde en bra insats, säger Alexander Bergström i HV71.

Under strecket
Ola Karlman / TT
Publicerad

HV71 fick jubla mot Växjö. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TTBild 1 av 1

HV71 fick jubla mot Växjö. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TTBild 1 av 1
HV71 fick jubla mot Växjö. Arkivbild.
HV71 fick jubla mot Växjö. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Det gästande Jönköpingslaget tog omgående hand om taktpinnen. Nils Andersson satte ett tidigt ledningsmål, redan efter 35 sekunders spel, och några minuter senare ökade Alexander Bergström på HV71:s ledning till 2–0.

Bergström, som under sin förra sejour i SHL spelade för Karlskrona, återvände för en tid sedan till svensk ishockey efter två säsonger i KHL. Forwarden har gjort tre mål, och totalt tio poäng, på sina tolv första framträdanden i HV-tröjan.

– Det känns väldigt bra att spela för HV, jag är glad att jag fått komma in i den här gruppen, säger han.

Även Simon Önerud samt Anthony Camara hann med att anteckna sig i målprotokollet innan den inledande perioden var över.

– Vi kom ut väldigt starkt, men vi får erkänna att vi fick bra utdelning. Siffrorna var lite missvisande, säger Alexander Bergström om sitt lags fyramålsledning i den första pausen.

En skön start för gästerna, men desto tyngre för hemmalaget. Växjö har, efter våren 2018 då laget vann SM-guld i suverän stil, visat en nedåtgående trend. I våras blev det respass efter kvartsfinalspelet och just nu tillhör man skaran som kan benämnas som bottenlag i SHL.

Annons
Annons

Och Växjö lyfte inte den här aftonen heller.

Tvärtom, laget klappade igenom. HV71 gjorde både 3–0 och 4–0, målskyttar Simon Önerud respektive Anthony Camara, innan kvällens första paussignal räddade Växjö från en ännu större förnedring.

Växjös spelare buades ut av sin hemmapublik när de med sänkta huvuden långsamt lämnade isen.

– Vi får inte tycka synd om oss själva, jag förstår folks frustration, säger Växjös tränare Sam Hallam som trots 0-4 på resultattavlan avstod från att starta den så kallade ”hårtorken” i omklädningsrummet.

– Från min sida blev det ett ganska lugnt snack, om några taktiska detaljer.

Knappt halvvägs in i den andra perioden fick hemmaspelarna tillfälle till en glädjestund tillsammans med sin publik, med anledning av att Marcus Davidsson reducerat till 1-4. Även om HV71 såg ut att ha full kontroll på matchen hade Växjö åtminstone lyckats stoppa raset.

Ilari Melarts 2-4-mål, drygt tre minuter in i den tredje perioden, spräckte bilden av en match utan spänning.

– Vår stora ledning innebar att vi kunde spela på resultatet, men tyvärr spelade vi lite för mycket på resultatet. Lite onödigt, säger Alexander Bergström.

Växjö fick sin välbehövliga energiboost och ökade trycket framåt, vilket resulterade i fina målchanser. Men faktumet att matchklockan tickade på blev till slut ett övermäktigt bekymmer för Växjö.

Den sista sanden för kvällen rann ur timglaset och HV71 kunde fira segern, tillsammans med en stor skara tillresta supportrar. Jönköpingslaget har nu vunnit samtliga sina fyra smålandsderbyn i höst, två segrar mot Oskarshamn samt två mot Växjö.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons