Annons
Krönika

Elisabet Andersson:Hylla Asplunds 100-åring med nytt bibliotek

Gunnar Asplunds biblioteksbyggnad ska renoveras.
Gunnar Asplunds biblioteksbyggnad ska renoveras. Foto: Daniel Kalker/TT

Tack för renoveringen – men det räcker inte. Stockholm behöver ett modernt huvudbibliotek som kan avlasta Asplunds ikoniska byggnad.

Under strecket
Publicerad

Ska man bli glad eller ledsen?

Det är en god nyhet att Stockholms stad bestämt sig för att rusta upp sitt slitna stadsbibliotek. Knappt hade manifestationen ”Rädda biblioteken” ägt rum på Sergels torg förrän stadens grönblåa styre meddelade att den ska lägga pengar på stadens huvudbibliotek.

I sommar ska fastighetsnämnden fatta beslut om ett renoveringsprojekt för 260 miljoner, som ska löpa under fem år. ”Vi tar ansvar för att Stockholms stadsbibliotek inte ska fortsätta förfalla”, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Det är inte en dag för tidigt. Huset är i skriande behov av underhåll. Och det är inte vilket hus som helst; det handlar om en världskänd byggnad som är en turistattraktion samtidigt som den rymmer en viktig verksamhet för stockholmarna.

Om förfallet fortsatt kunde huset ha blivit en pinsam symbol för hur bibliotek värderas i Sverige i dag på många håll (lågt).

Nu ska detta bibliotek i alla fall tas om hand. Det är utmärkt. Samtidigt kan man förstå om många är besvikna. En strikt renovering löser ju inte behovet av moderna och ändamålsenliga bibliotekslokaler.

Annons
Annons

Arkitekten Gunnar Asplunds bibliotek planerades för 100 år sedan, i en stad som var betydligt mindre än dagens Stockholm. Då var det nyskapande. Det byggdes enligt amerikanska idéer, med barnavdelning och öppna hyllor där besökarna själva fick botanisera bland böckerna. Nu är det trångt med en underdimensionerad barnavdelning. En fantastisk och stämningsmättad miljö, ett allkonstverk, men knappast ett huvudbibliotek för 2000-talet.

De senaste 20 åren har bibliotekschefer försökt expandera huset på olika sätt. Först var planen att bygga till. Sedan handlade det om att vinna yta genom att låta biblioteket svälla ut i basarbyggnaderna mot Sveavägen, som rymmer snabbmat och butik. Planerna var inte realistiska.

Nu slutar alla sådana visioner med att kommunen lovar att ta hand om eftersatt underhåll och se till så att det byggnadsminnesförklarade huset uppfyller krav på brandskydd och tillgänglighet. Det känns säkert snopet för många. Men förhoppningsvis ger det möjlighet att tänka större i biblioteksfrågan.

När expansionsplanerna vid Odenplan skrinläggs måste stadens politiker fundera över var Stockholm ska ha sitt huvudbibliotek i framtiden. Trycket på Asplundhuset är hårt. Under första kvartalet ökade de fysiska besöken i Asplunds bibliotek med 17 procent, jämfört med samma period förra året. Det gamla huset är inte dimensionerat för dagens besöksvolymer, det blir ett tryck på allt från ventilation till toaletter.

Inget tyder på att behovet av bibliotek kommer att minska, tvärtom.

2028 fyller Asplundhuset 100 år. Varför inte fira genom att avlasta det gamla huset med ett helt nytt huvudbibliotek på annan plats?

Samtidigt som renoveringen drar igång ska Stockholms stad påbörja arbetet med en biblioteksplan för Stockholm, som sedan ska följas av en strukturplan. Då om inte förr måste stadens politikerna skaffa sig en strategi för hur stadens bibliotek ska fungera, var de ska finnas och hur de kan få lämpliga lokaler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons