Annons

Sparkad – nu hyllar han Trump i ny reklamfilm

USA:s president Donald Trump och hans tidigare justitieminister Jeff Sessions.
USA:s president Donald Trump och hans tidigare justitieminister Jeff Sessions. Foto: Evan Vucci

Som en fånge som försöker bli benådad. Så beskriver en av USA:s största tidningar tidigare justitieminister Jeff Sessions uppträdande i en reklamfilm som flirtar med presidenten för att att vinna tillbaka sin plats i senaten.

Under strecket
Publicerad

Knappt två år. Så kort tid varade Jeff Sessions tid som USA:s justitieminister. I början av 2018 sparkade Trump Sessions och kallade honom för en dum sydstatsbo som fattat mycket svaga beslut. Bakgrunden är Rysslandsutredningen mot Trump och Sessions beslut att förklara sig själv jävig i den utredningen och därmed frånsäga sig det högsta ansvaret – något Trump aldrig förlåtit honom för.

Men i sin första reklamfilm, för att vinna tillbaka den plats i senaten som han gav upp när han blev justitieminister, hyllar nu alltså Jeff Sessions Trumps insatser som president.

– Presidenten gör ett mycket bra jobb för Amerika och Alabama, och han har mitt starka stöd, säger Jeff Sessions i reklamfilmen som uppmärksammats i internationell media.

Annons
Annons

Andra medarbetare som Trump gett sparken har gått till hård attack mot presidenten, men inte Sessions som istället ägnar hela sin reklamfilm åt att hamra in hur lojal han har varit mot Donald Trump. Inte ett ord om vad han vill göra om han blir vald till senator för Alabama nästa år.

– När jag lämnade president Trumps kabinett skrev jag en bok där jag berättade allt? Nej! Var jag med på CNN och attackerade presidenten? Nej! Har jag sagt ett ont ord om vår president? Inte en gång, säger Sessions i filmen.

The Washington Post gör sig lustig över filmen och liknar Sessions vid en fånge som försöker bli benådad och som dessutom vänder sig ”till en publik på en enda person”. Till tidningen säger Kathleen Hall Jamieson, professor i kommunikation University of Pennsylvania:

– Budskapet till president Trump: attackera mig inte.

Budskapet verkar ha nått fram. Efter att reklamfilmen släppts sa Trump ​​att han åtminstone inte skulle kampanja emot Sessions, som tävlar mot flera republikaner och en demokrat för en av Alabamas två platser i senaten.

– Jag såg att han sa mycket fina saker om mig i går kväll, sade Trump till reportrar på fredagen, enligt The Washington Post.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons