Annons

Ann-Cathrine Johnsson:I år skippar jag flyget på semestern

Jag åker mycket tåg och inte så mycket bil. Ändå hamnade jag något över genomsnittssvenskens klimatavtryck när det gäller resor, på grund av en flygresa med familjen.

För att minska mitt avtryck är min målsättning är att dra ner på bilåkandet ytterligare – och i år blir det ingen semesterresa med flyg.

Under strecket
Publicerad

I år skippar SvD:s Ann-Cathrine Johnsson semesterresan med flyg och spanar efter andra alternativ.

Foto: Erik Johansen/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Går det snabbast att ta tåget eller flyget till Göteborg?

När jag beräknade min miljöpåverkan för resor med SvD:s klimatkalkylator, visade det sig att jag reser tio gånger mer med tåg än den genomsnittliga svensken. Egentligen blev jag inte förvånad. Jag har alltid gillat att ta tåget, då det ger en slags frihetskänsla där du sitter och ömsom blickar ut genom fönstret, ömsom gör det som faller dig in.

Visst är det osäkert med eventuella tågstopp och förseningar, men med tanke på hur mycket tåg jag faktiskt åker tycker jag att det i de allra flesta fall fungerar bra. Speciellt på de lite längre resorna inom Sverige.

Faktum är att hela familjen sedan några år tillbaka har börjat ta tåget i nästan alla fall då det är möjligt. Till en början kändes det krångligt att till exempel släpa med skidorna och annan utrustning, men bekvämligheten när du väl är på plats på tåget överväger med råge.

Semesterresan till Spanien förra året drog upp mitt avtryck.

När barnen var små tog vi bilen till fjällen. Långa resor där vi ofta kom fram sent. Det är inget vi saknar. Vi har tagit tåget till Björkliden (tåget stannar precis nedanför byn och packningen hämtas med skoter). Även till Åre och Järvsö tar du dig smidigt ända fram med tåg.

Annons
Annons

I år skippar SvD:s Ann-Cathrine Johnsson semesterresan med flyg och spanar efter andra alternativ.

Foto: Erik Johansen/TT Bild 1 av 1

När vi åkte till Grövelsjön fick vi ta buss den sista biten och detsamma gäller om du vill ta dig till Saltoluokta eller annan fjällstation. Möjligen blir det skoter den allra sista biten.

I år skippar SvD:s Ann-Cathrine Johnsson semesterresan med flyg och spanar efter andra alternativ.
I år skippar SvD:s Ann-Cathrine Johnsson semesterresan med flyg och spanar efter andra alternativ. Foto: Erik Johansen/TT

Men vissa sträckor går helt enkelt inte att ta sig till med tåg och då vi har en bensinbil modell större så påverkas mitt klimatavtryck ganska rejält, trots att vi använder den sparsamt. Jag gjorde även en semesterresa med familjen till Spanien förra året, vilket ytterligare drog upp mitt avtryck.

Att testa tågluffning hela familjen känns som ett bra alternativ till flyget.

Så hur kan jag då minska mina koldioxidutsläpp på detta område? Ett alternativ skulle vara att byta ut bensinbilen mot en mer klimatsmart bil. Andra alternativ är bilpool eller hyrbil de gånger vi behöver använda bilen. Men då vi använder bilen för att ta oss till lantstället där vi vistas längre perioder, skulle det senare inte fungera. Och då vår bil är gammal (snart 14 år) känns det lika bra att köra den så länge den håller och sedan byta till en fossilfri bil, som då har blivit både bättre och förhoppningsvis även gått ner i pris.

Återstår flyget. Jag har hittills inte gjort någon semesterresa med flyg i år och planerar inte heller att göra det. Att testa tågluffning hela familjen känns som ett bra alternativ. Däremot kommer jag att ha gjort flera jobbresor med flyg när året är slut. Det räknas inte på mitt personliga resultat i klimatkalkylatorn, men bör också tänkas över naturligtvis.

Efter reklamen visas:
Så påverkar din resa klimatet
Laddar…
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons