Annons

Tusentals utan el när stormen Mats slog till

Tusentals har blivit strömlösa när stormen Mats drar in över norra Sverige. Arkivbild.
Tusentals har blivit strömlösa när stormen Mats drar in över norra Sverige. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stormen Mats har dragit in över norra Sverige och tusentals hushåll har blivit strömlösa.

SMHI har gått ut med klass 2-varningar och trafikanter uppmanas att stanna hemma.

Under strecket
Johanna Cederblad / TT
Uppdaterad
Publicerad

EON, Vattenfall och Skellefteå kraft hade vid 21-tiden på söndagskvällen tillsammans runt 4 000 strömlösa kunder.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stora delar av norra Sverige och man varnar för stormbyar i framför allt Jämtlands- och Lapplandsfjällen.

Med anledning av varningarna från SMHI har polisen i region Nord satt sin fjällräddning i beredskap under natten och uppmanar på sin hemsida trafikanter att resa en annan dag.

– Vi har gjort det eftersom det befaras hårt väder, säger David Levy, befäl vid region Nord.

Precis som polisen råder även Trafikverket resenärer att inte ge sig ut i onödan. Inga större incidenter hade på söndagskvällen rapporterats in.

– Vi har mycket nedfallna träd på diverse vägar och sedan har vi en del större vägar som är avstängda. Men vi har inga störningar på järnvägssidan, säger Jesper Andersson på Trafikverket.

SMHI har uppmätt vindstyrkor på omkring 21–22 meter per sekund i bland annat fjällen, men även i norra Ångermanland, norra Jämtland och södra Lappland. Vindarna kan tillta ytterligare under kvällen och även röra sig österut.

– För inlandets del så kommer vindarna att röra sig lite österut under kvällen och det kan bli så att de tar sig ända ut till kusten. Området Höga Kusten och trakten kring Örnsköldsvik kan sent i kväll få stormbyar, säger Kristian Silver, jourhavande meteorolog på SMHI.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons